Уникално кисело зеле за 3 часа - експресна рецепта и винаги сполучлив резултат!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Уникално кисело зеле за 3 часа - експресна рецепта и винаги сполучлив резултат!
Уникално кисело зеле за 3 часа - експресна рецепта и винаги сполучлив резултат!
78631
Уникално кисело зеле за 3 часа - експресна рецепта и винаги сполучлив резултат!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно съществуват стотици рецепти за приготвяне на кисело зеле . Безспорно няма по-вкусно от домашното, но пък често не ни остава време да си го приготвим или не се наемаме, понеже си мислим, че е някаква особена философия. Днес ще помогнем на онези от вас, които обичат да си похапват това хрупкаво удоволствие през зимните месеци, но не могат или не искат да отделят повечко време за приготвянето му.

кисело зеле в буркани

За да сме честни, рецептата е по-скоро за мариновано зеле , т.к.

за процеса на втасване са необходими не по-малко от 2-3 дни (това е абсолютният минимум, като времето варира според сорта зеле). Но дори и така, резултатът след изпълнението на рецептата по-долу е повече от задоволителен и се доближава максимално до този на втасалото зеле . Готовият продукт може да се консумира 3-4 часа след приготвянето му - така винаги ще имате на трапезата си вкусно и полезно мезенце към домашната ракийка! 

ЕКСПРЕСНО КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Продукти

1 кг бяло зеле

2-3 моркова

3-4 скилидки чесън

10 с.л.оцет (10%)

1/2 чаена чаша олио

1/2 чаена чаша захар

1 с.л.едра сол

500 мл вода

 

Приготвяне

Почистете зелето от горните листа, нарежете на ситно и изхвърлете дръжката и кочана (там се натрупват най-голямо количество нитрати). Настържете морковите, а чесъна изстискайте през пресата. 

Смесете в голяма купа всички съставки.

Изсипете водата в тенджера и я оставете да заври. След това добавете захарта и солта, олиото и оцета. Разбъркайте и кипнете сместа. С получената гореща марината залейте зелето. Най-отгоре покрийте с обърната чиния с по-голям диаметър, върху която поставете еднолитров буркан, пълен с вода (като баласт). Оставете зелето да поседи в маринатата поне 3 часа на стайна температура, а ако времето позволява - най-добре един ден. След това поднесете готовото зеле като салата или гарнитура. Може да го сложите и в буркани, и да го съхранявате в хладилника.

експресно кисело зеле

По този начин могат да се приготвят най-различни сортове зеле - така ще си имате винаги кисело зелце у дома! 

Ако тази рецепта ви е харесала, споделете я с приятелите си!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft