Германски изследователи откриха живителната му същност
Сензационнa находка направиха германски учени: българското кисело мляко би могло да лекува болестта на Паркинсон. Откритието е шанс не само за страдащите от нея, то отваря добри благоприятни условия и пред България, пише "Дойче веле".
Германските медии го нарекоха „медицинска сензация".
Глюконовата киселина и един от видовете млечна киселина, познат като D(-)-лактат, могат да възстановяват увредени нервни клетки. Достатъчно e само тези клетки да са все още живи. Болестта на Паркинсон се състои точно в дегенерирането на тези неврони, които произвеждат допамин. Един от факторите, причиняващи болестта, е дефектиращ ген, познат като DJ-1. Този недостатък пречи на глюконовата киселина и D(-)-лактата до достига до невроните, за които тези две субстанции са от жизнена значимост. Учените от института „Макс Планк" са открили, че D(-)-лактатът, който се съдържа в истинското българско кисело мляко, би могло да отстрани тази повреда - но все още не знаят какъв е механизмът.
Чудесата на българското кисело мляко
В отделен акцент „Билд-Цайтунг" описва българското кисело мляко като предимно кисело и богато на определени бактерии. „Вече от десетилетия учените смятат, че то има специални свойства, защото селяните в България достигат много висока възраст."
В лабораторията под ръководството на професор Теймураз Кучалия вече си приготвят кисело мляко с подкваса, внесена от България. „На всичкото отгоре е и вкусно", шегува се пред журналистите Антъни Хайман, един от учените. В едно от интервютата Хайман казва, че българското кисело мляко би могло да се консумира като превенция срещу болестта на Паркинсон - и че един от хората в научния екип вече го прави.
За да се лекува болестта на Паркинсон обаче, са необходими задълбочени медицински изследвания на нашето откритие, казва Хайман, който подчертава, че техният екип няма сериозна медицинска разработка. Хайман и неговите колеги обаче вече са внесли искане да патентират откритието си и смятат да основат своя фирма.
Шанс за България
Дали скоро в германските супермаркети ще се появи българско кисело мляко, предпазващо от Паркинсон? - питат германските журналисти. „Дайте малко по-полека" - отговаря Хайман. „Толкова бързо не стават нещата. Ние най-напред ще се погрижим за молекулярните резултати. След това медиците ще направят своите изследвания - и чак то газ ще се захванем за работа. Дали всичко ще трае една, две или три години - в науката такива прогнози не могат да се правят. Сигурно е едно: направихме огромна крачка напред."
Сигурно е и друго: в момента българското кисело мляко има шанс да се превърне в сензационно успешна експортна стока. Разбира се, стига да има добросъвестни производители, които да предложат истинския продукт. И опитни търговци, които да започнат да го изнасят. Сигурно голямото откритие на германския научен екип ще отвори поле за работа и на българските учени, които би трябвало да имат достатъчно разработки по темата.
Добър шанс за България - дано да се превърне в успех!