Американски експерти от екологичната работна група анализираха 36 хиляди проби от 48 плодове и горски плодове и съставиха списък на най-опасните.
Предоставената информация е от значение само за закупени продукти.
Първото място в антирейтинга заеха ягодите. Защо този любим плод може да бъде опасен Отговорът е прост - пестициди, чието съдържание понякога достига нивото от 70%.
Според експерти пестицидите в големи количества могат да причинят безплодие, диабет, болест на Паркинсон, затлъстяване и дори онкологични заболявания.
Разбира се, пестицидите се намират и в други плодове, зеленчуци и плодове, включително круши, грозде, домати, картофи и др. Както обаче показва проучването, концентрацията им в ягодите надхвърля границата.
За да не застрашите тялото, по-добре е да се ограничите до малко количество ягоди на сезон или сами да ги отглеждате.
Ако изхвърлите закупените плодове, и преминете на домашни ягодите имат едно предимство: те почистват организма и подновяват състава на кръвта.
Плодовете увеличават броя на червените кръвни клетки, имат антибактериален противовъзпалителен ефект, подобряват храносмилането, насърчават производството на хормона на радостта, укрепват тъканите и кръвоносните съдове и подобряват работата на сърцето.
Има противопоказания, но те са по-ограничени до индивидуална непоносимост, разстройства на стомашно-чревния тракт и пептична язва.