От затопленото мляко (лимонада), солта, оцета, захарта, 3-те яйца, маята (разтворена в млякото) и брашното се замесва меко тесто (да не лепи по ръцете). Измесва се много добре (срязано с нож да стои на шупли). Разделя се на 9 еднакви топки. Всяка от тях допълнително се измесва и оформя. Намазват се леко с мазнина и се оставят на топло да починат и се отпуснат около половин час.
Оформяне на месеницата:
Взима се една от топките и се разтегля върху масата на кора с големината на чиния. Намазва се добре с олио. Върху нея се слага втората разтеглена с големината на чиния топка. Отново се намазва с олио. Върху тях се поставя и третата разтеглена по същия начин топка. Притискат се леко и се разтеглят на голяма кора, като започваме да теглим тестото внимателно от средата към края. Разкъсванията не са фатални. Така приготвената кора се намазва с една трета от размекнатото масло (може да се замени с маргарин или мас по желание), поръсва се с натрошено сирене и се навива на руло. Рулото се разтегля допълнително още малко в двете посоки по дължина и се усуква. По същия начин се приготвят и останалите топки (слепваме по 3, разтегляме, намазваме с мазнина, поръсваме със сирене, навиваме на руло, нарязваме и усукваме). Готовите рула се редят като охлюв в намаслена тава. След като всичко е готово, оставяме месеницата на топло да втаса докато напълни тавата(удвои обема си). Отгоре намазваме с разбит жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
След изваждането от фурната, месеницата се напръсква с вода и се задушава добре.
Усукана месеница
2 Февруари 2012
100705
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари