С обикновена пица не можеш да изненадаш никого. Но оригиналната усукана пица , която се приготвя не много по-сложно от обикновената, определено ще зарадва членовете на семейството и гостите. Пълнежът може да бъде всякакъв, по ваш вкус. Отделете малко повече време и не забравяйте да направите усукана пица, след което вече няма да искате да приготвята стандартна кръгла пица.
Усукана пица
За тестото:
- яйце - 1 бр.;
- топла вода - 200 ml;
- топло мляко - 200 ml;
- зехтин - 100 мл;
- захар - 20 gr;
- суха мая - 10 gr;
- брашно - 670 g;
- сол - 8 гр;
За пълнежа:
- доматено пюре - 1 супена лъжица;
- сирене чедър - 200 гр;
- магданоз - 1 супена лъжица;
- разтопено масло - 40 гр;
- яйце за мазане - 1 бр.
Приготвяне:
За да приготвите тестото, смесете яйцето, водата, млякото, маслото, захарта и сухата мая. Разбъркайте добре съставките и към тях добавете пресятото брашно и солта. Замесете гладко, еластично тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете за 30 минути, като през това време ще увеличи размера си.
Разделете тестото на 2 равни части и разточете, за да получите правоъгълни пластове тесто.
Намажете един слой с доматено пюре, поставете настъргано сирене и подправки.
Покрийте пълнежа с втория слой тесто и отрежете краищата. Нарежете на еднакви правоъгълници и ги намажете с разтопено масло.
Поставете два правоъгълника един върху друг. С дървено шишче притиснете тестото равномерно по средата.
След това, хващайки двата края, завийте тестото, за да се получи красиво парче.
Поставете тестото върху тавичка, покрита с хартия за печене, намажете с жълтък и печете при температура 180 градуса за 20-25 минути.
Нежното тесто е в перфектна хармония с пълнежа. И, разбира се, появата на такава оригинална пица няма да остави никого безразличен.