1. Замесва се тесто от посочените съставки, така че да бъде средно меко. Разделя се на две части. Всяка част се разточва тънко и се маже с масло, предварително размекнато на стайна температура.
2. Навива се на руло, което да прилича на осмица, след което едната част от кръга се обръща върху другата и така образуваната топка тесто се пъха в хладилника за ½ час. За плънката се смесват сиренето или изварата с яйцето.
3. Двете топки тесто се изваждат от хладилника и едната се разточва. Намазва се с плънката, след което отгоре се покрива с другото тесто, предварително също разточено.
4. С лъжица кората се поръсва с олио или разтопено масло. Нарязва се на ивици, които се усукват и поставят в намазнена тава под формата на полукръг.
5. След като се подредят фитилите, баницата се намазва с разбито яйце и по желание се поръсва със сусам.
6. Фурната се включва на 230 градуса и докато се затопли, тестото ще втаса. Баницата се пече до зачервяване.