Отбелязваме Игнажден ! Българите наричат този голям християнски празник още „Идинажден”, „Игнатьовден”, „Инатя” (в Родопите), „Идинак” (в Северна България), „Поляз”, „Полязовден” (в Котленско и Добричко) или „Млада година”. Според християнските вярвания от Игнажден започнали родилните мъки на Божията майка, които продължават до раждането на Исус Христос на Коледа.
Тези дни са познати сред българите като „ Мъчници ” или „ Игнашка неделя ” и се почитат особено строго от младите булки, и бременните жени. Традицията повелява през тези дни те не предат и тъкат, да не перат, за да забременяват и да раждат леко. В народното съзнание Игнажден се приема за първия от поредицата коледни празници.
Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година , Нов ден, Млад месец или Полазовден.
С Игнажден започват коледните празници .
Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали. Ето и най-разпространените от тях:
Интересна практика има в някои части на страната – полазникът, или първият влязъл в дома, сяда и „мъти” пред огнището върху слама и съчки, които сам е донесъл. Целта на този ритуал е двойна – да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. Ако първият влязъл в дома е домашно животно, например, го посрещат с благодарност и присъствието му се смята за добра поличба.
Ако в дома ви влезе бременна жена или с малки деца, животът ви ще е повече от хубав.
Вярва се, че ако днес срещнем ром, цяла година ще сме много, много щастливи.
Хубаво е също така, ако пътят ви пресече лисица.
В Родопите Игнажден се нарича и “хайвански празник”. „Хайванчета” наричат домашните впрегатни животни. Затова на днешния ден добитъкът не се впряга, за да е здрав и силен през идната година.
Както на повечето подобни дни, традицията повелява днес да не се работи, като това важи най-вече за младите жени, които не са раждали. Ако днес си почиват, раждането им ще е по-леко.
Не изнасяме нищо от вкъщи днес – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.
Не даваме и не взимаме нищо назаем.
Не се пере, за да не се настани в дома ни болест.
Не се вари боб, за да не бие градушка.
Не се местят кошери, за да не избягат пчелите.
Погледнете през прозореца – ако времето е ясно, през април ще има суша.
Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.
Храната на Игнажден е специална и разнообразна, като за празник. Менюто, разбира се, е постно.
Колаците и кравайчетата са повече от задължителни, децата много им се радват. В Родопите приготвят много вкусен пататник и едно древно българско ястие, което се прави с боб и картофи.
На масата се слагат ошаф, зеле и туршия. Добре е да има сурово жито и орехи.
Честит имен ден на Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.
Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година , Нов ден, Млад месец или Полазовден.
С Игнажден започват коледните празници .
Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали. Ето и най-разпространените от тях:
Интересна практика има в някои части на страната – полазникът, или първият влязъл в дома, сяда и „мъти” пред огнището върху слама и съчки, които сам е донесъл. Целта на този ритуал е двойна – да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. Ако първият влязъл в дома е домашно животно, например, го посрещат с благодарност и присъствието му се смята за добра поличба.
Ако в дома ви влезе бременна жена или с малки деца, животът ви ще е повече от хубав.
Вярва се, че ако днес срещнем ром, цяла година ще сме много, много щастливи.
Хубаво е също така, ако пътят ви пресече лисица.
В Родопите Игнажден се нарича и “хайвански празник”. „Хайванчета” наричат домашните впрегатни животни. Затова на днешния ден добитъкът не се впряга, за да е здрав и силен през идната година.
Както на повечето подобни дни, традицията повелява днес да не се работи, като това важи най-вече за младите жени, които не са раждали. Ако днес си почиват, раждането им ще е по-леко.
Не изнасяме нищо от вкъщи днес – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.
Не даваме и не взимаме нищо назаем.
Не се пере, за да не се настани в дома ни болест.
Не се вари боб, за да не бие градушка.
Не се местят кошери, за да не избягат пчелите.
Погледнете през прозореца – ако времето е ясно, през април ще има суша.
Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.
Храната на Игнажден е специална и разнообразна, като за празник. Менюто, разбира се, е постно.
Колаците и кравайчетата са повече от задължителни, децата много им се радват. В Родопите приготвят много вкусен пататник и едно древно българско ястие, което се прави с боб и картофи.
На масата се слагат ошаф, зеле и туршия. Добре е да има сурово жито и орехи.
Честит имен ден на Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари