Утре е Игнажден! ТРИ ЯСТИЯ, които задължително да сложите на трапезата за здраве и берекет (+рецепти)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Утре е Игнажден! ТРИ ЯСТИЯ, които задължително да сложите на трапезата за здраве и берекет (+рецепти)
97676
Снимков материал: pixabay.com
Утре е Игнажден! ТРИ ЯСТИЯ, които задължително да сложите на трапезата за здраве и берекет (+рецепти)

На 20 декември Православната ни църква чества Игнажден. Според Светото писание именно на този ден започват родилните мъки на Богородица и той дава началото на Коледните празници. 

И ако всички знаем поверието за Полазника - че който пръв влезе в дома ни на този ден, такъв ще ни бъде късметът през цялата предстояща година, то малцина са наясно с останалите традициите на този важен за християните ден.

В Източна България на този ден е първата коледна вечеря, а трапезата традиционно е изцяло постна. 

Ето три ястия, които задължително да сложите на трапезата за здраве и берекет:

царевична питка

Царевична питка

Продукти:

  • 45 г прясна мая
  • 1 ч.л.
захар
  • 300 г обикновено брашно
  • 300 г фино царевично брашно
  • 2 ч.л. сол
  • Приготвяне:

    Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта. Двата вида брашно се сипват в голяма купа заедно със солта, разтворената мая. Замесва се тесто.

    След като втаса, прехвърлете на кухненски плот, леко поръсен с брашно. Меси се 2-3 минути. Тестото се разделя наполовина и се оформя на две кръгли питки. Поръсват се с брашно и се прехвърлят в тава, намазана с масло. Покриват се с кърпа и се оставят да бухнат за 30 минути.

    Фурната се загрява предварително до 200С. Оставят се да се пекат 30 минути, докато станат златистокафяви и започнат да кънтят на кухо, когато се почукат отдолу.

    бобена салата

    Бобена салата

    Необходими продукти:

    • 4 шепи шарен боб
    • 3-4 бр. кисели краставички
    • 1 стрък праз
    • 2 глави лук
    • 1 бр. люта чушка
    • 2 печени червени чушки

    За заливката:

    • 2 скилидки чесън
    • 3-4 с.л. оцет
    • 1 ч.л. чубрица
    • 1 ч.л. джоджен
    • 1 ч.л. сух магданоз
    • 1 ч.л. сол
    • 7-8 с.л. олио
    • 3-4 с.л. лютеница

    Начин на приготвяне:

    Лукът се запича, а бобът се сварява. Смесват се заедно с киселите краставички на колелца, нарязаните обелени печени чушки и праза. Подправките се смесват и оставят да престоят за 10-ина минути. С дресинга се залива готовата салата.

    кравайчета Игнажден

    Игнажденски кравайчета

    Необходими продукти:

    • 2 бр. яйца
    • 3 с.л. захар
    • 1 ч.л. сода бикарбонат
    • 3 с.л. кисело мляко
    • 250 г брашно
    • сол
    • 1 бр. жълтък за намазване
    • едра захар за поръсване

    Начин на приготвяне:

    Всички продукти се смесват до получаване на меко тесто. Оформят се пръчици с дебелина сантиметър и половина и дължина около 200 мм. Навиват се под формата на кравай. Намасляват се и се махат с жълтъка. Пекат се на 180С до готовност.

    А ето и още малко за традициите на Игнажден:

    За народа Новата година започва на 20 декември, Игнажден. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо.

    Празникът се нарича още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Денят започва да нараства, Слънцето се обръща към пролет и лято, но все още е в най-далечната си точка. Вярва се, че огньовете, които се палят на земята, са вид слънчева магия. Те символизират слънчевия диск и помагат на слънцето да свети по-силно.

    Трапеза на Игнажден

    Всички ястия трябва да са постни. Обикновено се слагат пита с мая (без украса), ошав, варена царевица, жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, орехи, мед.

    Месят се колачета за здраве и берекет. Украсата е плетеница или кръг с лък. Кръгът е символ на небето, от което идват дъжд, роса, сняг, носещи плодородие. Плетеницата е знак за мъж и жена, живеещи в сговор и любов.Първата щипка от тестото се суши за цяр. Старите българи са вярвали, че помага при болки в стомаха и бодежи в сърдечната област. С втората се прави кръст над вратата.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft