Мойте Рецепти
500 мл прясно мляко
225 гр. захар
2 пакетчета пудинг ванилия
75 гр. масло
щипка сол
1 яйце
200 гр. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
600 гр. ябълки
2 супени лъжици лимонов сок
250 гр. прясно сирене (тип Филаделфия, може и безсолна фина извара)
400 гр. заквасена сметана
70 гр. мармалад от мандарина (кайсии и др.)
Първо сварете крема, за да може да се охлади. В тенджера на котлона сложете да заври 400 мл мляко. Смесете пудинга със 100 гр. захар и останалото мляко. Добавете бавно сместа към врящото мляко и бъркайте, докато се сгъсти. Оставете крема да се охлади, като бъркате от време на време, за да не се образува коричка на повърхността.
В купа поставете брашното, яйцата, солта, маслото (на стайна температура), захарта и бакпулвера, и омесете тесто.
С набрашнени ръце притиснете тестото в по-малка правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене. С вилица набодете равномерно.
Ябълките нарежете на половинки, обелете и нарежете на филийки, но не докрай, за да могат да останат цели половинките ябълки. Поръсете ги с лимонов сок, за да не потъмнеят.
Разбийте сиренето със сметаната и 50 гр. захар. Когато получите хомогенен крем, добавете лъжица по лъжица охладения пудинг.
Загрейте фурната на 190 градуса.
Излейте равномерно крема върху тестото, загладете и поставете половинките ябълки (като на снимката), след което ги натиснете в крема.
Сложете да се пече в предварително загрятата фурна около 70 минути.
В съд на котлона разтопете мармалада от мандарини (или по желание).
Изпечения сладкиш извадете от фурната и намажете ябълките с разтопения мармалад с помощта на четка. Оставете хубаво да се охлади.