Вредата от прекомерната употреба на сол е всеизвестна, а учените нееднократно са ни предупреждавали да намалим консумацията на "бялата отрова", ако искаме да сме здраве. Печените ядки са сред продуктите, които съдържат най-големи количества сол и затова се препоръчват само в малки количества.
Освен солените, пържените храни са другото нещо, което всички трябва да избягваме.
Ядката, която е полезна дори със сол
Тази ядка е любима на почитателите на бирата - пенливата напитка се съчетава най-добре с фъстъци. Учени от Американската кардиологична асоциация (ACA) стигат до извода, че солените фъстъци, пържени в олио, не са вредни, а напротив, много са полезни за сърцето.
Преди те да стигнат до този извод се считаше, че солените фъстъци имат твърде много натрий. Но те всъщност съдържат по-малко натрий от парче хляб. Например, 30 грама осолени ядки съдържат не повече от 119 mg натрий, което е под нивото на сертифициране на ACA (140 mg).
Проучването показва и още един интересен факт: пърженето на фъстъците изобщо не увеличава общото съдържание на мазнини в тях. По този начин експертите от ACA успяват да докажат, че фъстъците могат да намалят риска от сърдечни заболявания при хора с висок холестерол. Освен това те са богати на вещества, които като цяло са полезни за здравето: съдържат протеин без холестерол (8 грама на 30 грама ядки), както и витамин Е, ниацин, калий и фолиева киселина.