Това е началото на деня, сътресението, което много от нас трябва да преодолеят, и една от последните социално приемливи зависимости. Едва когато ни се наложи кафето да свърши, разбираме колко лошо е да разчитаме на него.
Безпокойството и главоболието от отнемането на кофеина може да бъде толкова силно, че много от нас вместо това се обръщат към безкофеиново кафе , смятайки, че трябва да е по-добро за здравето ни.
Така че, ако можете да понесете преминаването към безкофеиново кафе, колко по-добре ще бъде това за вас?
Снимка: pixabay
Какво е безкофеиново кафе и как се прави?
„Кофеиновото кафе е кафе, което е обработено преди изпичане за отстраняване на кофеина с химикали като въглероден диоксид или чрез накисване на зърната във вода“, казва д-р Карло Ла Векиа, професор в Миланския университет и експерт от „ Институт за научна информация за кафето”.
Този метод на водна основа понякога се нарича швейцарски метод и се смята, че запазва по-пълно вкуса на зърната.
„Имената на други химикали, използвани в процеса на декофеинизиране – като метиленхлорид, химикал, забранен за употреба в разредители за бои поради неговата токсичност – могат да звучат тревожно. Но количеството, което остава в зърното след този процес, е незначително. „Никое от тях не трябва да остава в значителни количества“, казва д-р La Vecchia.
Въпреки това, този процес не премахва напълно съдържанието на кофеин в зърната, оставяйки "около 2 процента и във всеки случай по-малко от 3 процента" от тяхното естествено ниво на кофеин. Една нормална чаша филтърно кафе съдържа около 100 mg кофеин, въпреки че точното използвано количество ще зависи от марката, докато безкофеиновото филтърно кафе има по-близо до 2 mg.
Снимка: pixabay
Ползи за здравето от безкофеиновото кафе
Обикновеното кафе с кофеин има редица ползи за здравето и за щастие повечето от тях се запазват напълно в процеса на декофеинизиране. Една чаша сварено безкофеиново кафе осигурява 2,4 процента от препоръчителния дневен прием на магнезий и 4,8 процента калий, както и 2,5 процента от витамин B ниацин, от който се нуждаете всеки ден.
Други предимства включват:
• намалено възпаление;
• подобрен чревен микробиом;
• подобрено здраве на сърцето;
• по-нисък риск от диабет;
• намалена тревожност и по-добър сън (ако сте пили кафе с кофеин през деня);
• подобрено здраве на мозъка.
„Кафето има толкова много предимства, главно защото се състои от повече от сто различни растителни химикали, за които знаем, че могат да имат положителен ефект върху здравето“, казва професор Сара Бери, главен учен в хранителната компания Zoe и лектор по хранителни науки. в "Кралски колеж" в Лондон.
Полифенолите в кафето – а именно меланоидините и хлорогеновата киселина – са отговорни за повечето от ползите за здравето, включително влиянието върху риска от диабет, намалявайки го в някои случаи с до 10 процента.
Хлорогенната киселина също е свързана с подобряване на сърдечно-съдовото здраве, докато меланоидините имат пребиотичен ефект, помагайки за разнообразяване на нашите чревни бактерии.
Снимка: pixabay
Но в допълнение към всички индивидуални ползи от горното, навикът за редовно пиене на кафе е свързан с „намаляване на смъртността от всякакви причини“, казва професор Бари, което означава, че може дори да удължи живота.
Проучване на Imperial College London от 2017 г. установи, че хората, които пият три чаши кафе на ден, живеят по-дълго от тези, които не пият. Проучването разглежда навиците на половин милион души в 10 европейски страни, включително Великобритания.
Въпреки че пиещите кафе е по-малко вероятно да страдат от всички причини за смърт, те са имали особено добра защита срещу смърт от сърдечно-съдови или храносмилателни заболявания. Пиенето на кафе през целия живот може също да забави когнитивния спад с напредване на възрастта, според проучване, което е проследило около 200 австралийци в продължение на 10 години.
„Също така знаем от редица проучвания, че редовната консумация на безкофеиново кафе е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Много по-малко обаче се знае за здравните ефекти на безкофеиновото кафе. „Има много повече изследвания за кофеиново кафе, отколкото за безкофеиново кафе, защото това е, което хората пият най-много“, казва д-р La Vecchia .
Снимка: pixabay
Как безкофеиновото кафе е различно от кафето с кофеин?
„Освен кофеина, химичният състав на безкофеиновото кафе е много подобен на кофеиновото кафе и все още е пълен с тези полезни полифеноли“, казва проф. Бари .
Основната разлика – и недостатък – на безкофеиновото кафе очевидно е, че за разлика от кофеиновото кафе, то не идва с временно повишаване на бдителността и фокуса – причината много от нас да не могат да изкарат сутринта без чаша от това питие.
Тъй като безкофеиновото кафе съдържа само малко количество кофеин, тази полза се губи. Малкото количество кофеин, останало в чаша безкофеиново кафе, е неоткриваемо за повечето хора, въпреки че тези, които са чувствителни към него, могат да изпитат някои ефекти.
Изследванията за въздействието на редовното пиене на безкофеиново кафе върху здравето на мозъка, в сравнение с кофеиново кафе, също са по-раздвоени. Въпреки това, някои проучвания върху животни показват, че същите механизми, които намаляват риска от диабет, могат да предотвратят когнитивния спад, като помагат на мозъка (и останалата част от тялото) да обработва глюкозата по-ефективно.
Така че без този временен умствен тласък, пиенето на безкофеиново кафе трябва да ви осигури всички ползи за здравето от пиенето на кофеиново кафе.
Снимка: pixabay
Кофеиново срещу безкофеиново: какво е вашето сутрешно кафе?
Друг фактор, който трябва да вземем предвид, когато става въпрос за нашето здраве, е как кофеинът ни влияе индивидуално.
„Всеки човек реагира на кофеина много различно“, казва професор Бари.
Ако сте човек, който е особено чувствителен към кофеина – което означава, че сте предразположени към сърцебиене, гадене или изключителна енергия само след чаша или две – тогава преминаването към безкофеиново кафе може да ви накара да се чувствате по-добре всеки ден.
Преминаването към безкофеиново кафе с наближаването на вечерта също може да помогне за подобряване на съня, ако редовно пиете кафе.
„Хората стават толерантни към кафето с времето, но кофеинът все още може да наруши съня ви, ако го пиете вечер“, казва професор Бари.
„Като общо правило предлагам на всички да спрат да пият кофеиново кафе в 17:00 или да преминат към безкофеиново или нещо друго без кофеин.
Снимка: pixabay
Има ли някакви рискове или ограничения при пиенето на безкофеиново кафе?
Безкофеиновото кафе е безопасно за пиене, но непосредствените симптоми, които идват с отнемането на кофеин – като главоболие, гадене и липса на концентрация – могат да бъдат неприятни.
Що се отнася до пиенето на кафе с кофеин, „до пет на ден е безопасно“, казва професор Бари, но „ще видите най-големите ползи и най-малко странични ефекти при две до три чаши на ден, а същото важи и за безкофеиново кафе. " — След пет бих бил малко предпазлив.
Заключение: Полезно ли е безкофеиновото кафе?
„Бих казал да, безкофеиновото кафе е добро за вас и кофеиновото кафе също е добро за вас“, казва професор Бари. „Имате личен избор да пиете каквото искате.“