Учени от Университета "Фридрих-Александър" в Ерланген, Германия, установили, че комбинацията на някои често използвани в ежедневието храни и напитки с цинк може да ни помогне в борбата с един от причинителите на т.нар. оксидативен стрес.
Изследователите открили, че цинкът се свързва с една от съставките на черния чай, кафето, шоколада и виното - хидрохинонова група в полифенолите им. При това се образува съединение, което имитира естествения враг на супероксида - ензима супероксид дисмутаза, който му пречи да разрушава структурата на биомолекулите и така проявява антиоксидантен ефект.
Смята се, че супероксидът има роля в процеса на стареене, възпаление, невродегенеративните заболявания, както и рака.
Има и други метали с антиоксидантен ефект (мед, никел, манган и желязо), но в малко по-големи количества те имат точно обратния ефект. В същото време цинкът е много по-слабо токсичен и това прави възможно включването му като добавка към храните, които съдържат хидрохинон. Но въпреки че и виното съдържа това вещество, наличието на алкохол блокира ефекта от комбинацията му с цинк, за жалост на любителите му.