Учените тръбят-Чай, кафе, шоколад и цинк са спасение срещу стареене

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Учените тръбят-Чай, кафе, шоколад и цинк са спасение срещу стареене
3294
Снимков материал: pixabay.com
Учените тръбят-Чай, кафе, шоколад и цинк са спасение срещу стареене

Учени от Университета "Фридрих-Александър" в Ерланген, Германия, установили, че комбинацията на някои често използвани в ежедневието храни и напитки с цинк може да ни помогне в борбата с един от причинителите на т.нар. оксидативен стрес.

Той се дължи на дишането на собствените ни клетки и междинния продукт от него - супероксид, който води до разрушаване на важни биомолекули.

Изследователите открили, че цинкът се свързва с една от съставките на черния чай, кафето, шоколада и виното - хидрохинонова група в полифенолите им. При това се образува съединение, което имитира естествения враг на супероксида - ензима супероксид дисмутаза, който му пречи да разрушава структурата на биомолекулите и така проявява антиоксидантен ефект.

Смята се, че супероксидът има роля в процеса на стареене, възпаление, невродегенеративните заболявания, както и рака.

Има и други метали с антиоксидантен ефект (мед, никел, манган и желязо), но в малко по-големи количества те имат точно обратния ефект. В същото време цинкът е много по-слабо токсичен и това прави възможно включването му като добавка към храните, които съдържат хидрохинон. Но въпреки че и виното съдържа това вещество, наличието на алкохол блокира ефекта от комбинацията му с цинк, за жалост на любителите му.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft