Учени от Калифорнийския университет в Ъруайн и Университета на Западна Австралия върнали сварено яйце в сурово състояние , съобщава MailOnline.
Специалистите разтворили протеините с помощта на органичното съединение урея, а след това са използвали машина, за да ги съединят отново в едно цяло. Те посочват, че откритието им би могло в бъдеще да намали цената на противораковите терапии, както и да се използва при производството на сирене.
При сваряването протеините в белтъка на яйцето се свързват и образуват твърда маса.
“Да, изобретихме начин да направим сварено кокоше яйце отново сурово”, казва проф. Грегъри Уайс, биохимик от Калифорнийския универститет, Ъруайн.
“В научната публикация сме описали метод за разделяне на свързани протеини”, добавя той. Екипът му е сварил яйце за 20 минути при температура 90 градуса по Целзий.
След това е добавил урея - съединение, което се съдържа в урината, но може да се произведе и по изкуствен начин. При тази фаза разтворените частиците протеин все още са неизползваеми, затова учените са поставили течния разтвор в машина, подобна на центрофуга. Машината е упражнила налягане върху малките частици, връщайки ги към първоначалната им форма. Не става ясно, дали яйцето може да се консумира след „десваряването“ му. Учените смятат, че възможността за бързо и евтино връщане на протеини към първоначалното им състояние ще направи производството на протеини по-лесно, понижавайки цената на противораковите терапии.