Овчето мляко и сирене от Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак.
Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили 9 години изследвания, съобщи БНТ.
Българските учени, в партньорство с техни колеги от Германия, са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.
Проф.
Тайната на продукта е в естествената хранителна мая
Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, селектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай. Ето какво обясни той:
"Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува."
Д-р Стойчо Данчев добавя, че това е рецептата за дълголение в Родопите: "Нашите деди, тук в Момчиловци, са отглеждали навремето около 40 000 овце, и старото поколение, които са гледали, почти всички живееха 90-100 години."
Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.
Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин сезапазватбиологично активни вещества в другите продукти.
"Има явни научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха", допълва проф. Любомир Ангелов.