Името на Петър Дънов трябва да е познато на всеки българин. Наричан "Учителят" заради своята мъдрост, Дънов ни е завещал безценни съвети и рецепти за природосъобразен начин на живот.
Всъщност Учителят е правил мартенския житен режим само със своята икономка Йорданка Жекова, която едва след 1953 година споделя с останалите тази така наречена " житна диета ". Тя всъщност е форма на пречистване както на тялото, така и на духа. Прави се всяка година в началото на март, веднага след пълнолуние, като продължителността е десет дни. Тази година стартът е на 22 февруари (според някои още на 18-ти).
Трябват ви:
- около килограм жито или лимец
- 30 ябълки
- 90 ореха
- буркан чист и истински мед
Всеки ден се консумират по сто грама жито, три ябълки, девет ореха и до три лъжици мед. На ден трябва да пиете и около 1,5-2 литра преварена изворна или трапезна вода.
100 грама жито се слага в термос от вечерта и се залива с 1,5 до 2 ч. чаши много топла, но не гореща вода. Сутринта, половин-един час преди закуска, изпийте водата и разпределете житото на три порции за през деня. Подсладете ги с по една лъжица мед, може и малко лимон. Водата всъщност не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Говорим за житената вода, получена от грухано жито.
И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”, която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб т.н.
Всъщност за създателя си и неговите последователи житният режим е нещо много повече от диета - ето какво казва за житеното зърно самият Учител:
“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.”
Петър Дънов
Защо точно жито?
На житото се отрежда важно място сред еволюцията. Според учителя Петър Дънов с появата на житото, е започнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Бялото брашно и белият хляб не са препоръчителни, тъй като при меленето се премахват обвивката и зърното, в които са концентрирани голямата част от полезните характеристики. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”.
Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате.
Преди да започнете житния режим, е важно да знаете тези неща:
♦ Периодът в началото на февруари може да бъде неподходящ за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, а по това време има завишена опасност от грипни заболявания. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.
♦ Пшеницата, която консумирате, може да бъде ГМО, затова използвайте само Био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като спелта или лимец.
♦ Режимът не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен).
♦ Водата, която се използва за този режим е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и нека тя да бъде трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата.
♦ При всички положения, консултирайте се със специалист, преди да започвате по-драстични хранителни режими.
Успех!