У дома не може Никулден без рибник! Ето перфектната рецепта за риба в тесто::

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
У дома не може Никулден без рибник! Ето перфектната рецепта за риба в тесто::
У дома не може Никулден без рибник! Ето перфектната рецепта за риба в тесто::
2759
Източник: gotvach.bg
У дома не може Никулден без рибник! Ето перфектната рецепта за риба в тесто::
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В много краища на България вместо традиционния пълнен шаран се приготвя Никулденски рибник - с други думи, риба в тесто . Естествено, рецептите варират от регион на регион, но днес ще ви дадем рецептата за перфектния рибник или с други думи - шаран в тесто :

Никулденски рибник

Продукти:

риба - 1 шаран

лук - 2 малки глави

гъби - 10 броя

ориз - 2 - 3 супени лъжици

стафиди - 2 супени лъжици

олио

магданоз

лимони - сок

черен пипер

сол

За тестото:

брашно - около 2 чаени чаши

яйца - 1 бр.

олио - 2 супени лъжици

оцет - 1 чаена лъжица

сол - 1 кафена лъжица без връх

вода - около 1/2 чаена чаша хладка

* мерки и количества

Приготвяне:

Шаранът се почиства и измива хубаво.

След като е почистен, се посолява отвън и отвътре със сол. Може да поръсите също отвън и вътре с малко черен пипер и лимонов сок. Шаранът се оставя настрани. Лукът се нарязва на дребно. След което лукът се задушава в малко олио. През това време се режат гъбите отново на дребно. След като лукът придобие светло жълт цвят, към него се прибавят и гъбите.

Отново се задушава. Добавя се и оризът. Пържи се за малко , след което се прибавят 6 - 7 супени лъжици топла вода. Оризът трябва да поеме течността . След като поеме течността се прибавят и стафидите. Плънката се подправя с малко черен пипер и нарязания на дребно магданоз.

Разбърква се хубаво и се сваля от котлона. С готовата плънка се пълни шарана. След това се приготвя тестото за шарана. Брашното се пресява. В него се прави кладенче и се чупи яйцето. Прибавят се олиото, оцета и солта.Може да сложите и по-малко сол. След което се прибавя постепенно и водата.

Замесва се тесто. Готовото тесто се разточва на кора. Оставям малко от тестото за украсата. В тестото се завива шарана, като краищата на тестото остават под рибата. Пълнения шаран се поставя в тава помазана с олио и набрашнена с брашно. С останалото тесто се прави украсата на шарана. Помазвам отгоре тестото с малко олио.

Никулденският рибник се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 - 40 минути. Коричката на шарана трябва да се зачерви. След като е готов се вади от фурната поръсва се с вода и се завива за няколко минути.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft