Семейството ми не обича да яде много хляб и когато случайно попаднах на тази рецепта за домашен хляб , изглеждаше много добре, така че реших да опитам. Всички много го харесаха, така че оттогава непрекъснато ми напомнят да им го направя отново. Интересно е, че можете да направите хляба по два начина:
Първият начин е да омесите тестото, по описаната по-долу процедура и когато оформите тестото, сложете в него стафиди. В този случай тестото ще бъде неутрално, но ще има лека сладка нотка поради сушеното грозде. Ако направите тестото солено, в този случай сложете по-малко захар (вижте необходимите съставки), а останалото е същото. Ето какво ви трябва за моите Млечни хлебчета-бебчета :
Млечни хлебчета-бебчета
Продукти:
1 яйце
1 чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана (250 г)
20 г захар - 3 супени лъжици (15 г за солено тесто)
3 г суха мая (1 малка чаена лъжичка)
300 г брашно ( 2 чаши)
3 г сол
30 г разтопено масло (2 големи лъжици)
50 г стафиди (1/4 чаша – за сладко тесто)
Приготвяне:
Яйцето и киселото мляко трябва да престоят поне 1 час на стайна температура, преди да приготвите тестото, за да може маята да се активира и след това да втаса. Счупете яйцето в по-дълбока купа и добавете киселото мляко, след това захарта (по-малко за солено тесто).
Разбъркайте фино съставките с шпатула, след това добавете маята и постепенно започнете да добавяте брашното, докато смесвате съставките.
Добавете малко сол и разтопеното масло и омесете тестото с шпатула, докато цялото масло се поеме в мекото тесто и се оформи топка.
Няма да получите класическо, компактно тесто, но ще се разтяга и ще бъде много меко, като за мекици например. Разбъркайте добре, след това покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото да втаса за 1,5 часа. Тайната на мекотата на това тесто е дългото втасване, така че имайте търпение.
След като изтече времето, прехвърлете втасалото тесто върху равна, набрашнена повърхност и с ръце го омесете с малко брашно, за да не лепне и внимателно го разтегнете с пръсти. В средата се поставят стафидите, които се накисват поне 10 минути във вода/ром/сок, за да набъбнат.
Омесете тестото доста с леки движения, докато парченцата стафиди проникнат в него (ако правите сладък вариант, а в противен случай пропуснете тази стъпка).
Разделете тестото на 8 равни части и всяка част оформете на топка, прегъвате външните страни на тестото към средата отдолу.
Подредете така приготвените топки във форма или огнеупорен съд с размери 12х22см. Отгоре хлебчетата (топчетата) се покриват с фолио и се оставят да втасат още 40 минути, докато удвоят обема си. След изминалото време се намазват с разбит жълтък и се слагат във фурната.
Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 22 минути в зависимост от мощността на фурната. Отгоре трябва да хванат златиста коричка. След изпичане хлебчетата се оставят малко да изстинат, след което се поднасят.