У дома не сме по тестото, но на тези Млечни хлебчета-бебчета никой не може да устои! Чаша кисело мляко, 2 чаши брашно и готово:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
У дома не сме по тестото, но на тези Млечни хлебчета-бебчета никой не може да устои! Чаша кисело мляко, 2 чаши брашно и готово:
У дома не сме по тестото, но на тези Млечни хлебчета-бебчета никой не може да устои! Чаша кисело...
34049
У дома не сме по тестото, но на тези Млечни хлебчета-бебчета никой не може да устои! Чаша кисело мляко, 2 чаши брашно и готово:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Семейството ми не обича да яде много хляб и когато случайно попаднах на тази рецепта за домашен хляб , изглеждаше много добре, така че реших да опитам. Всички много го харесаха, така че оттогава непрекъснато ми напомнят да им го направя отново. Интересно е, че можете да направите хляба по два начина:

Първият начин е да омесите тестото, по описаната по-долу процедура и когато оформите тестото, сложете в него стафиди. В този случай тестото ще бъде неутрално, но ще има лека сладка нотка поради сушеното грозде. Ако направите тестото солено, в този случай сложете по-малко захар (вижте необходимите съставки), а останалото е същото. Ето какво ви трябва за моите Млечни хлебчета-бебчета :

млечни питки

Млечни хлебчета-бебчета

Продукти:

1 яйце

1 чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана (250 г)

20 г захар - 3 супени лъжици (15 г за солено тесто)

3 г суха мая (1 малка чаена лъжичка)

300 г брашно ( 2 чаши)

3 г сол

30 г разтопено масло (2 големи лъжици)

50 г стафиди (1/4 чаша – за сладко тесто)

Приготвяне:

Яйцето и киселото мляко трябва да престоят поне 1 час на стайна температура, преди да приготвите тестото, за да може маята да се активира и след това да втаса. Счупете яйцето в по-дълбока купа и добавете киселото мляко, след това захарта (по-малко за солено тесто).

кисело мляко и яйце

рядко тесто

Разбъркайте фино съставките с шпатула, след това добавете маята и постепенно започнете да добавяте брашното, докато смесвате съставките. 

брашно в тестото

Добавете малко сол и разтопеното масло и омесете тестото с шпатула, докато цялото масло се поеме в мекото тесто и се оформи топка.

лепкаво тесто

тесто с масло

Няма да получите класическо, компактно тесто, но ще се разтяга и ще бъде много меко, като за мекици например. Разбъркайте добре, след това покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото да втаса за 1,5 часа. Тайната на мекотата на това тесто е дългото втасване, така че имайте търпение.

втасало тесто

След като изтече времето, прехвърлете втасалото тесто върху равна, набрашнена повърхност и с ръце го омесете с малко брашно, за да не лепне и внимателно го разтегнете с пръсти. В средата се поставят стафидите, които се накисват поне 10 минути във вода/ром/сок, за да набъбнат.

топка тесто

Омесете тестото доста с леки движения, докато парченцата стафиди проникнат в него (ако правите сладък вариант, а в противен случай пропуснете тази стъпка). 

Разделете тестото на 8 равни части и всяка част оформете на топка, прегъвате външните страни на тестото към средата отдолу.

тестени топки

Подредете така приготвените топки във форма или огнеупорен съд с размери 12х22см. Отгоре хлебчетата (топчетата) се покриват с фолио и се оставят да втасат още 40 минути, докато удвоят обема си. След изминалото време се намазват с разбит жълтък и се слагат във фурната.

Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 22 минути в зависимост от мощността на фурната. Отгоре трябва да хванат златиста коричка. След изпичане хлебчетата се оставят малко да изстинат, след което се поднасят. 

питки-бебчета

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft