У дома сармичките на Бъдни вечер задължително са с боб и зеле - винаги първи свършват на трапезата. Богат вкус и райско ухание:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
У дома сармичките на Бъдни вечер задължително са с боб и зеле - винаги първи свършват на трапезата. Богат вкус и райско ухание:
У дома сармичките на Бъдни вечер задължително са с боб и зеле - винаги първи свършват на...
10296
Източник: hitrinibg.com
У дома сармичките на Бъдни вечер задължително са с боб и зеле - винаги първи свършват на трапезата. Богат вкус и райско ухание:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По традиция на трапезата за Бъдни вечер всички ястия трябва да са постни. Ако са ви омръзнали обичайните сарми с ориз, днес ви предлагаме да опитате една необичайна и изключително апетитна рецепта за пълнени зелеви сармички с боб .

В някои краища на България те се приготвят именно така за празничната трапеза. 

Ето как се приготвят най-вкусните сармички с боб :

Зелеви сарми с боб

Продукти: 

200 гр.зрял боб

листа от кисело зеле

2 едри глави лук

джоджен

1 супена лъжица сладък червен пипер

1 супена лъжица брашно

100 мл олио

сол

Още: керамичен гювеч (в него стават най-вкусни, но ако нямате и обикновена тава ще станат хубави).

сарми с боб

Приготвяне:

Почистете, измийте боба и го накиснете за 1 нощ в студена вода. На следващия ден го сварете, като смените два пъти водата и оставите да се вари в третата. Количеството вода трябва да е 5-6 см над нивото на боба.

За да запазите зърната на боба цели, щом заври, намалете температурата на котлона и го оставете да къкри на тих огън, докато напълно омекне. Добавете 1 чаена лъжичка сол, когато е напълно сварен. Оставете да изстине във водата, в която се е варил и след това отцедете добре.

Обелете лука и го нарежете на ситно. Запържете го в олиото заедно с голяма щипка сол.

Разбърквайте от време на време и пържете, докато започне да си променя цвета и крайчетата започнат да стават златисти. На този етап добавете брашното и запържете за минута-две като бъркате непрекъснато.

Прибавете червеният пипер и отместете от котлона, като бъркате енергично. Пиперът трябва да си пусне само цвета. Смесете го с отцедения боб, добавете 1 чаена лъжичка стрит сух джоджен и разбъркайте. Опитайте как е на сол. Не прекалявайте със солта, защото и зелевите листа са солени.

Следва завиването на сармите. В случай, че листата са много големи, може да ги разрежете на две или повече.

Така приготвените сарми подредете по възможност в керамичен гювеч (тава).

зелеви сарми в гювеч

Залейте ги с 250-300 мл вода и затворете съда с капака (тавата се запечатва с алуминиево фолио).

Сложете да се пекат във фурната на 180 градуса за 80 минути на средната скара.

Весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft