У нас тутманикът се прави по 100-годишна рецепта, предавана от майка на дъщеря – тайната е в сгъването на тестото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
У нас тутманикът се прави по 100-годишна рецепта, предавана от майка на дъщеря – тайната е в сгъването на тестото:
У нас тутманикът се прави по 100-годишна рецепта, предавана от майка на дъщеря – тайната е в...
12342
У нас тутманикът се прави по 100-годишна рецепта, предавана от майка на дъщеря – тайната е в сгъването на тестото:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тутманикът със сирене е класика в закуските, още от детската градина. У дома жените си предават рецепта за домашен тутманик , за която се твърди, че е на повече от 100 години. Ние го приготвяме от 3 домашни кори, а накрая се получават много слоеве пухкаво тесто, сред които се крие най-вкусната плънка от сирене. Най-интересен е начинът на нагъване на корите. Ето какво ви трябва, за да опитате и вие 100-годишния тутманик :

стогодишен тутманик

Тутманик по стогодишна рецепта

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

200 мл топло прясно мляко

200 мл топла вода

10 г суха мая (1 пакетче)

570-600 г брашно

8 г сол

125 г масло

100 мл олио

200 г сирене (или извара)

1 жълтък за намазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

В дълбока купа се смесват топло мляко, топла вода и мая. Оставете маята да се активира за 2-3 минути, след което започнете да добавяте брашното на няколко пъти.

Общо ще ви трябват от 570 до 600 грама брашно, като консистенцията ще определите, докато замесвате тестото. Добавете солта заедно с брашното и разбъркайте тестото с лъжица или шпатула. Когато започне да се събира, в началото ще добие гъста консистенция, но като коагулира от брашното ще трябва да го месите и с ръце.

Замесете фино и меко тесто, което не лепне под пръстите, след което го прехвърлете върху набрашнена работна повърхност и го месете още малко, докато получите желаната консистенция. Оформете топка от тестото. Купата, в която сте месили тестото, намажете с малко олио и сложете тестото и го покрийте с кърпа, след което оставете тестото да втаса на топло място за 45 минути.

топка тесто

Когато тестото е втасало добре, го прехвърлете върху набрашнен плот и отново оформете топка. Разделете тестото на 3 равни части. От всяко парче тесто оформете по-малки топки. Поставете и трите части от тестото върху плоска чиния, покрийте с прозрачно фолио или кърпа и оставете да почине още 10 минути.

топки от тесто

Разтопете 125 г масло със 100 мл олио. Разбъркайте, след което отделете 200 г сирене и го намачкайте с вилица. Поръсете работната повърхност с брашно. Вземете едно топче от тестото, поставете го на масата и го разточете с точилка на кръг с диаметър 42 см.

намачкано сирене

кръг от тесто

Направете същото и с другите две части от тестото, след което започнете да редите. Намажете първата кора със сместа от масло и олио, след това разстелете с четка. Върху същата кора намажете сирене.

Покрийте с втората кора, след което слепете краищата на тестото с пръсти. Повторете процедурата като намажете с олио и масло и наредете сирене.

тесто със сиерне

приготвяне тутманик

Същото се повтаря и с третата кора, която се намазва и нарежда със сирене. Намазването на тестото е задължително, за да станат корите сочни. Когато поставите отгоре третата кора, направете следното: Третата кора се прегъва от едната страна към средата и прегънатата страна се намазнява и поръсва със сирене.

тутманик редене

Същото се прави и от другата страна, която се прехлупва леко върху вече сгънатата. След това кората се загъва отгоре и отдолу, като не се пропуска намазването на корите и реденето на сиренето. В средата на първата и втората кора трябва да се получи правоъгълник, сгънат като възглавница.

сгъване тутманик

Сега повторете същото с втората кора, после с първата, докато наредите корите една върху друга и получите перфектна "възглавничка". 

тутманик суров

Прехвърлете тестото в тава, застлана с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за 30-40 минути. След втасване притиснете тутманика малко с ръце, за да се разшири и да излезе излишният въздух от тестото.

тутманик приготвяне

След изминалото време тестото се намазва с жълтък, след което се пече в предварително загрята фурна на 190 °C за 20-25 минути.

мек тутманик

Тутманикът трябва да стане златисто-кафяв. След изпичане покрийте тутманика с кърпа и го оставете да почине 10 минути, след което можете да го сервирате. 

тутманик-душичка

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft