Един ден дълго мислих какво да приготвя за обяд, да не е нещо, което правя всеки ден, да е нещо различно, но все пак просто, бързо и евтино. Имах пилешки бутчета и картофки, та вместо класическото пиле с картофи на фурна реших да импровизирам и да видя какво ще излезе. Направих вкусни пилешки бутчета и крокети в едно, но още не съм измислила име на това мое изобретение.
Използвах кости от бутчетата като "дръжки", за да могат децата да ги гризат като в анимационните филми. Във всеки случай можете да направите тези крокети без "дръжки", т.е. без костите или да поставите клечка за шишчета. Ето какво ви трябва:
Фалшиви пилешки бутчета
Продукти:
14 броя пилешки бутчета с кост
4 големи картофа или 8 по-малки
200 г настъргано сирене (чедър, краве, овче, смесено или по избор),
4-5 яйца
100 г брашно
200 г хлебни трохи (галета)
подправки, олио...
Приготвяне:
Отрежете горната част от костта на всяко бутче, след което ги отделете настрана. След като сте подготвили всички бутчета, ги прехвърлете в по-дълбока тенджера и ги залейте с вода. Овкусете с 1-2 чаени лъжички сол и ги оставете да се варят на среден огън, докато омекнат напълно и лесно се отделят от костта.
Картофите се обелват (ако са млади, не е нужно да се белят, само се измиват добре) и се нарязват на средни кубчета. Сложете ги да се варят в отделна тенджера с вода и сол, докато омекнат.
След като сварите картофите ги отцедете от водата и ги намачкайте с вилица или блендер. Кашкавалът се настъргва. Можете да използвате всяко сирене, което харесвате.
Оставете сварените бутчета да изстинат малко, след което ги почистете от хрущялите, жилките и костите. Можете да оставите кокалите настрана, ако искате да зарадвате децата и бутчетата да изглеждат интересни. Нарежете чистото месо от бутчета на много ситно. Смесете месото, картофеното пюре и сиренето в дълбока купа.
Смесете всичко в еднородна смес, която трябва да е компактна, нещо подобно на тесто. Към сместа добавете 1-2 яйца, посолете и овкусете с черен пипер, червен пипер и други подправки по ваш вкус. Опитайте сместа преди да продължите с оформянето на крокетите.
Оформете топчета (използвайте лъжица за мярка) и ги омесете добре между дланите в елипсовидна форма. По желание сложете костта от бутчето в средата, залепете добре и ги приберете настрани, докато приготвите всички бутчета. След това в една купа разбъркайте 3 яйца с малко сол, в друга сложете брашно, а в трета - галета.
Потопете бутчетата в яйцата, после в брашното, после в крокетите. Пържете ги в силно загрято олио, докато покафенеят и хване коричка. Поднесете ги с барбекю сос или нещо по ваш избор.