Може би няма човек, който да не обича лазаня . Съчетанието от нежни кори, крехко месо (или зеленчуци) и плътен сос, обилно поръсени с моцарела буквално кара небцето да ликува! Но, както всяко тестено ястие, и лазанята е доста калорична, затова хората на диета често я избягват.
За щастие открихме тази диетична рецепта за лазаня , с която може да прегрешавате с чиста съвест! Кето лазанята от нашата рецепта използва тиквички вместо оригиналните кори - в резултат калорийността на готовия продукт рязко намалява с около 340 калории общо.
Диетична кето лазаня без кори
Необходими съставки:
- 800 г кайма
- 700 мл доматен сос
- 450 г пресни тиквички
- 400 г рикота
- 300 г настъргана моцарела
- 90 г настърган пармезан
- 1 яйце
- сол и черен пипер по желание
- пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре тиквичките и ги нарежете на тънко по дължината. Посолете и оставете за 15 минути, за да извлечете цялата вода от зеленчуците. След това изсушете нарязаните тиквички върху хартиена салфетка или плат.
2. През това време направете месния сос: запържете каймата в тиган. След това добавете доматения сос, сол и черен пипер и запържете за няколко минути.
3. В купа смесете яйцето, пармезана и рикотата. По желание добавете сол и черен пипер.
4. Поставете част от месния сос на дъното на огнеупорен съд. Поставете тиквички отгоре, за да покриете цялата повърхност.
5. Поставете половината от останалия месен сос и половината от сместа от сирене върху тиквичките.
6. Поставете останалите тиквички, месния сос и останалата смес от сирене върху сместа от сирене.
7. Поръсете отгоре настъргана моцарела.
8. Покрийте с фолио и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Когато изминат 40 минути, махнете фолиото и печете още 10 минути.
Украсете с листа пресен босилек и сервирайте. Добър апетит!