Мойте Рецепти
200 гр. кайма
3 средно големи картофа
1 глава лук
6 готови кори за баница
подправки
За намазване:
1 яйце
1-2 супени лъжици прясно мляко
1 супена лъжица зехтин
Такова нещо едва ли сте опитвали - бюрек в чаша! Още една супер вкусна, лесна и изненадваща рецепта от богатата турска кухня.
Сварете картофите, след което хубаво ги намачкайте.
Нарежете ситно лука и го запържете в малко олио заедно с каймата.
Махнете го от огъня и добавете пасираните картофи и подправки по ваше желание (риган, Вегета, черен пипер и сол). Хубаво разбъркайте.
Вземете голяма чаша за кафе, която същевременно да е и по-широка. Сгънете един лист кори за баница на 2 или 4 в зависимост от това, какъв е размерът на чашата. Не трябва да мажете с нищо, просто покрийте с кората хубаво вътрешността на чашата, така че краищата да се подават отвън. След това напълнете с плънка почти догоре.
Леко разбийте яйцето и биейки, добавете малко мляко и зехтин.
Свийте навътре частта от корите, която виси извън чашата, така че да се покрие добре плънката. като при това мажете с приготвената яйчена смес, за да залепнат.
Обърнете чашките върху подходяща тавичка и бюречето лесно ще се отдели.
Така приготвените бюречета намажете с яйце, по желание поръсете със сусам и сложете да се пекат в предварително загрята фурна, докато се зачервят (около 20 минути).
Забележка:
В зависимост от размера на чашата броят на необходимите кори варира, така че не е зле да имате няколко в резерв.