За палачинките (за 30 палачинки):
6 с.л. масло (85 гр)
3 чаши прясно мляко (750 мл)
6 яйца
1 1/2 чаши брашно за торти (150 гр)
7 с.л. захар (100 гр)
щипка сол (1/4 ч.л.)
За ваниловия крем: (достатъчен за 2 торти от по 30 палачинки)
2 чаши прясно мляко (500 мл)
1 ч.л. ванилия
6 жълтъка
1/2 чаша захар (115 гр)
1/3 чаша нишесте, пресято (40 гр)
3 1/2 с.л. масло (50 гр)
За асемблиране:
царевично олио
2 чаши гъста сладкарска сметана (500 мл)
Може да приготвите сместа за палачинките и крема един ден предварително. За палачинките: запържете маслото в тигана, докато стане с лешников цвят и го оставете настрана. Загрейте млякото в тенджерка, докато запуши, след това го оставете настрана за 10 минути да се охлади. Разбийте яйцата, брашното, захарта и солта в купа. След това бавно прибавете горещото мляко и запърженото масло. Налейте сместа в съд с чучур, покрийте и оставете в хладилник за една нощ. (Може да направите тестото шоколадово - прибавете 25 гр. какао на 600 гр. тесто - прибавяйте палачинковата смес малко по малко към пресятото какао и разбъркайте).
За крема:
Сварете млякото с ванилията и оставете настрана за 10 минути. Подгответе голяма купа с лед и още една, по-малка купа за крема. Разбийте жълтъците, захарта и нишестето, после постепенно прибавете горещото мляко и сложете на силен котлон, докато заври. Разбивайте интензивно 1-2 минути, след това прекарайте крема през фино сито и го прехвърлете в приготвената купа. Сложете купата на ледена баня (в купата с лед), докато температурата на крема стигне 60 градуса. След това разбъркайте вътре маслото. Когато изстине напълно, покрийте крема и оставете в хладилник.
Разбийте сметаната, докато образува връхчета. Смесете я с охладения крем.
Асемблиране на тортата:
Извадете палачинковата смес на стайна температура. Загрейте тиган с диаметър около 23 см. Намажете леко повърхността с олио, след това сипете 3 с.л. от сместа и изпържете палачинка. От това количество тесто трябва да се получат около 20 палачинки. Прехвърлете готовите палачинки върху плато или тавичка. Прекарайте крема още веднъж през сито (цедка). Сложете 1 палачинка върху тортената чиния. С кухненска шпатула покрийте с тънък слой от крема. Покрийте с втора палачинка и повторете, докато свършат палачинките, като за най-горния слой запазите най-добре изглеждащата палачинка. Замразете за поне 2 часа. Извадете 10 минути преди да сервирате. Разрежете на парчета и поднесете с плодове, шоколадов сос или сладолед.