Апетитни кифлички от тесто с мая , пълни с пухкав крем . Рецептата за този въздушен сладкиш е измислена от френските сладкари, които отдавна са известни като майстори на подобни вкусотии.
На всичкото отгоре този малък кулинарен шедьовър се приготвя бързо и без усилия. Пуснете си любимата си френска песен, филм или филмче със спомени от пътуване до Франция, докато приготвяте Френските кифлички , и ще бъде лесно като песен... Ето и рецептата за фантастичните Френски кифли с крем :
Френски кифли с крем
Продукти:
600 г пшенично брашно
7 г суха мая
100 г масло
1 яйце
1 шушулка ванилия (или ванилова захар)
30 г нишесте
пудра захар (на вкус)
550 мл прясно мляко
220 г захар
0,5 ч.л. сол
3 жълтъка
1 супена лъжица лимонов сок
1 настъргана лимонова кора
Приготвяне:
1.
2. Смесете 300 ml мляко, 120 g захар, нишестето, лимоновата кора и 2 жълтъка. Разбъркайте всичко добре, сложете на слаб огън и оставете да заври. Щом кремът се сгъсти (не забравяйте да бъркате, за да не загори), дръпнете от огъня и охладете, след това добавете останалото меко масло, ваниловата захар и лимоновия сок. Разбъркайте. Охладете хубаво крема.
3. Разделете тестото на 15-20 части, разточете, поставете лъжица от готовия крем-пълнеж на разстояние 3 см от ръба. Покрийте пълнежа с останалия ръб, натиснете с ръка. Нарежете свободния ръб на ленти (както е на снимката по-долу).
4. Завийте отново плънката с ивици тесто.
5. Поставете върху тавичка, покрита със силиконова постелка (или хартия за печене) и оставете кифличките да втасат за 30 минути. След това ги намажете с разбит жълтък и печете 15 минути във фурна, загрята до 180 градуса.
6. Готовите кифлички покрийте с тънка кухненска кърпа, охладете, след това поръсете с пудра захар.
Ако искате разнообразие, добавете какао към една част от крема, шоколадовите кифлички са идеални за закуска и вечерен чай. Страхотна рецепта , нали? Така че не забравяйте да я препратите на приятелите си!