За боровинково-портокаловия сироп:
1/3 ч.чаша захар
1 ч.л. нишесте (царевично)
1/4 ч.чаша портокалов сок
2 ч.чаши пресни или замразени боровинки
За френския тост:
16 филии френски (бял) хляб с дебелина 2,5 см (може и бял тост хляб)
1/2 ч.чаша портокалов мармалад
6 яйца
1 1/2 ч.чаши смес от прясно мляко и сметана
1/4 ч.чаша захар
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
2 ч.л. ванилия
1/4 ч.чаша маргарин или масло, разтопени
В малка тенджерка с вместимост 1,5 л. смесете 1/3 чаша захар, нишестето и портокаловият сок до гладка консистенция; объркайте вътре боровинките. Загрейте съда до завиране на средна температура, като бъркате често. Оставете да поври 3 минути при непрестанно бъркане.
Напръскайте правоъгълна тавичка за печене с готварска мазнина (или просто я намазнете леко с олио). Разрежете всяка филийка хляб през средата, така че да се получи джоб, без да разделяте двете половини напълно с ножа. Намажете мармалада в разреза. Прехвърлете филийките в тавичката. В дълбока купа разбийте яйцата, млякото със сметаната, 1/4 чаша захар, индийското орехче и ванилията, докато се хомогенизират. Залейте със сместа хляба, като внимателно обръщате филийките, за да се покрият от всички страни. Покрийте с фолио и оставете в хладилник за 8 часа или за една нощ.
Загрейте фурната на 200 градуса. Махнете фолиото от тостовете. Поръсете ги с разтопения маргарин (масло). Печете 20 до 25 или до златисто кафяво. Поднесете с боровинково-портокаловия сироп.