зехтин за готвене
3/4 чаша царевични зърна
1 чаша сварен кафяв ориз, охладен
1-2 зрели домата, нарязани
1 скилидка чесън, счукан
1-2 чаши дребен спанак (добре натъпкани), накъсан на парченца
5 големи яйца
1/2 чаша прясно мляко
1/2 чаша настъргано сирене Чедър, Гауда, Пармезан, натрошено бяло сирене (Фета) или козе сирене (плюс още малко за отгоре, ако желаете)
сол и черен пипер на вкус
Загрейте фурната на 180 градуса.
Загрейте малко зехтин в голям тиган с дебело дъно. Задушете зърната царевица за 2-3 минути, след това добавете ориза и задушавайте още 5 минути, докато царевицата започне да става златиста. Добавете доматите и чесъна в тигана и гответе още 2 минути, докато добавите пуснат сока си. Прибавете спанака и задушавайте, докато спанакът се спаружи.
Междувременно разбъркайте яйцата с млякото, сиренето, солта и пипера в купа. Разпределете сместа с ориза и зеленчуците във формички за мъфини, намазнени предварително, и отгоре излейте равни части от разбитите яйца. Ако желаете, поръсете с още малко настъргано сирене (сирена). Запечете за 15-20 минути, докато набухнат и се втвърдят. Поднесете мъфините топли, на стайна температура или студени. От това количество продукти се получават доста мъфини.