В голяма купа поръсете маята върху топлата вода. Оставете така за минута, след което разбъркайте. Изчакайте, докато маята шупне - около 10 минути. Добавете 1 чаша брашно, подправките, солта и 3 с.л. зехтин и объркайте. Добавете останалите 3 чаши брашно - по половин чаша, като разбърквате добре след всяка, докато се оформи тесто. Омесете го върху леко набрашнен плот, докато стане гладко и еластично.
Намазнете голяма купа с останалите 2 с.л. зехтин и сложете вътре тестото, като го оваляте, за да се покрие от мазнината. Покрийте купата с кърпа и оставете да втасва, докато тестото удвои обема си.
Загрейте фурната на 220 градуса. Леко намазнете две тавички или покрийте с хартия за печене.
Сложете тестото върху леко набрашнен плот, сплескайте го и разделете на 2 равни части. Разточете едната на овална кора с дължина около 25-30 см. Прехвърлете го в приготвената тавичка. Направете голям разрез по дължина в центъра на овала, като оставяте около 2 см. от тестото откъм върха и долната част неразрязани. Направете странични диагонални разрези от двете страни на централния, като оставяте около 2 см. неразрязан бордюр от двете страни. С ръце разширете разрезите. Повторете с другата половина от тестото.
Покрийте всяко приготвено глебче с влажна кърпа и оставете да бухне - около 20 минути.
Сложете 1/2 чаша лед в малък съд за печене. Поставете тавичките в загрятата фурна, а съда с леда - на най-долрата решетка на фурната. Затворете веднага вратичката на фурната.
Печете, докато хлебчетата станат златисти на повърхността и хрупкави - около 15 минути. Завъртете и обърнете тавичките след около 7 минути.
Оставете готовите хлебчета да изстинат върху кухненска решетка.
Фугас (провансалско хлебче с билки)
18 Септември 2013
8033
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари