Халка-толумби: Приятел ми даде рецептата, супер лесни, БЕЗ ЯЙЦА! Сочни, с много сироп:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Халка-толумби: Приятел ми даде рецептата, супер лесни, БЕЗ ЯЙЦА! Сочни, с много сироп:
Халка-толумби: Приятел ми даде рецептата, супер лесни, БЕЗ ЯЙЦА! Сочни, с много сироп:
5507
Източник: За Жената
Халка-толумби: Приятел ми даде рецептата, супер лесни, БЕЗ ЯЙЦА! Сочни, с много сироп:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Халка-толумби - невероятно сочна версия на класическите толумбички, която освен всичко останало е икономична, защото не съдържа яйца (за разлика от тази с обикновено парено тесто).

Рецептата взех от мой приятел, който е известен сладкар и има собствена сладкарница. Това са вид тулумби от грисово тесто без яйца, оформени са като подкова.

Ето какво ви трябва:

Халка-толумби

Продукти (измерени с чаша от 200 мл):

За тестото:

  • 1,5 чаши грис
  • 1 чаша горещо мляко
  • 1/2 чаша (за кафе) олио
  • 2 супени лъжици захар
  • 1/2 малка чаена лъжичка мая
  • по-малко от половин чаша (1/3) брашно
  • 1 щипка сол

За сиропа:

  • 2 чаши захар
  • 2 чаши вода
  • 5-6 капки лимонов сок

Приготвяне:

1. Първо пригответе сиропа, за да има време да изстине. Смесете захарта и водата в тенджера.

Когато започне да ври, добавете лимонов сок и варете още 20 минути на слаб огън. Когато сиропът се сгъсти, изключете котлона и го оставете да изстине.

сироп с лимонов сок

Снимка: YouTube

2. За тестото: изсипете гриса в купата и го попарете с горещо мляко. Разбъркайте, покрийте и оставете да набъбне за около 10 минути.

грис в мляко

Снимка: YouTube

3. След това добавете олиото.

грис с олио

Снимка: YouTube

Добавете захарта, маята, брашното и солта и разбъркайте добре. Трябва да се получи гладко и леко влажно тесто, но не лепкаво.

брашно в тестото

Снимка: YouTube

тесто с грис

Снимка: YouTube

4. Покрийте тестото и го оставете да втаса за половин час, след което го разбъркайте отново. Това тесто не се меси на ръка, достатъчно е да се разбърка с лъжица или шпатула.

5. Напълнете пош с готовото тесто, в края на който има широк накрайник-звезда (за толумби).

6. В широк тиган се налива достатъчно олио и в СТУДЕНОТО олио тестото се шприцова във формата на подкови.

толумби подкови

Снимка: YouTube

След това се слага на котлона на средно умерена температура и се пържат толумбите. Не ги обръщайте, докато не се запържат хубаво от долната страна.

7. Като ги обърнете, ги запържете още минута, за да се запекат равномерно от двете страни, след което ги извадете и веднага ги потопете в студения сироп.

толумби в сироп

Снимка: YouTube

Обърнете ги от всички страни, за да се напоят равномерно, след което ги оставете да починат 7-8 минути. Извадете ги от сиропа и ги сложете в друга купа.

халка толумби

Снимка: YouTube

С лъжица се взема част от сиропа и се заливат толумбите. 

халка толумби рецепта

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft