Грахът е с богато съдържание на витамини и минерали. Той е и с малко калории - количеството от една чаша сготвен грах съдържа 134.
Тази бобова култура е с ниско съдържание на мазнини и натрий. Чудесна храна за мозъка и мускулите е. В една чаша от тях се намират 8,5 г протеини. Същото количество съдържа още 9 г фибри, които оставят усещането за ситост. Естествената захар е 9,5 г, които осигуряват на мозъка глюкоза, като в същото време не водят до рязко покачване в нивата на кръвната захар.
Грахът е с богато съдържание на лутеин - в една чаша има 3,6 г. Антиоксидантното хранително вещество поддържа клетките на очите здрави. Спомага и за правилното филтриране на светлина.
Тъй като организмът не може да произвежда лутеин, той трябва да се набавя посредством храната. Приемът на адекватни количества - 10 мг дневно, според някои специалисти може да предпази от загуба на зрението с напредване на възрастта.
Грахът е изключително полезен и за имунната система, поради богатото си съдържание на витамини и антиоксиданти. Една чаша сурови грахови зърна съдържа 57 мг витамин C, като по този начин осигурява 65% от нуждите при мъжете и 77% при жените. Същото количество сготвени зърна съдържа 23 мг витамин C.
Зеленчукът е богат още и на витамини от групата B. Една чаша грах осигурява около една трета от нужния тиамин, както и 20-25% от необходимия дневен прием на рибофлавин, ниацин, витамин B-6 и фолиева киселина. Съдържа още и половината от необходимия дневен прием на витамин К.
Количеството от една чаша сготвени грахови зърна има: 2,5 мг желязо, 62 мг магнезий и 187 мг фосфор. Тези минерали подпомагат кръвта, мускулите и костите, а също така и нервната система.