Хапка божествена наслада с неочакван финал: Морковена торта с нежен бял крем и орехи.

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хапка божествена наслада с неочакван финал: Морковена торта с нежен бял крем и орехи.
Хапка божествена наслада с неочакван финал: Морковена торта с нежен бял крем и орехи.
30097
Хапка божествена наслада с неочакван финал: Морковена торта с нежен бял крем и орехи.
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

У нас тя е предимно тема на вицовете за Зайо Байо. В чужбина, напротив, е отдавна известен и търсен деликатес.

Става дума за необичайната и невероятно вкусна морковена торта. Парченце от нея се равнява на доза чисто щастие, която зарежда с енергия и настроение за целия ден.

Не е съвсем ясно какъв е произходът на морковената торта, но преобладава мнението, че тя произхожда от средновековния морковен пудинг. През Средновековието хората били бедни, а захарта и подсладителите били скъпо удоволствие. Затова морковът, чийто вкус е по-скоро сладък, бил отличен и евтин техен заместител.

морковена торта

Перфектната морковена торта е с плътен и сочен блат, допълнен от аромата на хрупкави орехи. В някои от рецептите добавят към него парченца ананас или стафиди за допълнителен привкус и сладост. Кремът пък е нежен и пухкав – в основата му е крема сирене, разбито с мед или пудра захар, а в някои рецепти то успешно е заменено от сметана или Маскарпоне.

Днес сме ви приготвили рецептата на това съвършено изкушение – ще се убедите, че е лесна и простичка за изпълнение. Ако все още не разполагате с всички налични продукти, ние знаем къде ще Ви помогнат - в магазин "BILLA" за четвърта поредна година залагат на успешната формула на кампанията "BILLA градини", която подбира за клиентите си само качествени и екологично чисти плодове и зеленчуци, отгледани на българска почва с грижа и любов от родни производители. Тази година, в допълнение към кампанията, веригата въвежда и специална програма за намаляване нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците по проекта. 

Строгият контрол на качеството ни гарантира, че получаваме на трапезата си само здравословна и чиста родна продукция с минимално съдържание на вредни вещества. Повече за програмата и кампанията можете да прочетете на www.billa.bg.

И така, ето рецептата:

Морковена торта с нежен бял крем и орехи

Продукти за блата:

450-500 гр.настъргани морковa

200 гр.кафява захар

320 гр.брашно

1 ч.л.бакпулвер

1 ч.л.сода за хляб

1 ч.л.канела

щипка индийско орехче – по желание

щипка сол

150 мл растително масло (най-добре слънчогледово олио)

3 яйца

150 гр.орехи

настъргана портокалова или лимонова кора

 

Продукти за крема:

600 гр.крема сирене (тип Филаделфия) или Маскарпоне

260 гр.меко масло

200 гр.пудра захар

 

Приготвяне на блата:

Първо пригответе ядките – измийте, подсушете орехите и ги запечете на сух тиган до златисто. По този начин ядките стават по-ароматни. В случая използвахме орехи, но можете да вземете всякакви ядки, които обичате - кашу, бадеми и пр.

Торта от моркови

След охлаждане натрошете орехите.

След това настържете морковите на ситно ренде (около 2 средно големи моркови). Ако при настъргването видите, че се е образувал много сок, тогава трябва да изстискате морковите; в противен случай ,поради излишната течност, блатът ще стане лепкав.

Разбийте растителното масло със захарта и бийте, докато захарта се разтопи. Вместо кафява може да използвате обикновена бяла захар, но с кафява вкусът е по-богат и  плътен.

Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко.

През това време пресейте всички сухи съставки - брашно, бакпулвер, сода, канела, индийско орехче, сол. Внимателно разбъркайте.

В маслената смес добавете сухите съставки, омесвайки тестото. Това може да се извърши при ниска скорост на миксера или с помощта на шпатула.

След това по същия начин прибавете настърганите моркови, портокаловата кора и нарязаните ядки и смесете добре. Внимание: тестото ще бъде много гъсто, но така трябва, не се притеснявайте. Между другото, в тестото можете да добавите стафиди, сушени кайсии, захаросани плодове - това зависи само от вашите предпочитания. 

тесто морковена торта

Задължителното условие е да се изпече в две форми. Ако изпечете цялата доза в една форма, има риск блатът да остане недопечен, т.к. тестото е много тежко. 

 Ако нямате две еднакви форми, можете да изпечете блатовете един по един. Ако искате да се надигнат перфектно, добавете бакпулвера и содата непосредствено преди печене.

Поставете приготвените форми в предварително загрята фурна и печете на 160 ° 45-50 минути - до суха клечка. 

Готовите блатове извадете от формите и охладете на решетка. След това ги разрежете наполовина, така че да получите 4 блата с дебелина около 1.5-2 см. Изрежете подуините, така че блатовете да са равни.

Най-добре е да увиете охладените блатове във фолио и да ги сложите в хладилника за през нощта.

Приготвяне на крема:

Количеството в рецептата е достатъчно да намажете с него между блатовете: ако искате да намажете цялата торта, ще трябва да увеличите продуктите за крема с половин доза.

Първо разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем. Добавете постепенно крема сиренето (Маскарпонето) и бъркайте, докато кремът стане гладък и мек.

Сглобете тортата, като редувате блатовете със слой от крема. Накрая намажете с крем тортата и отстрани, като внимателно заравните. За украса може да използвате натрошени ядки, пресни плодове, крокан или каквото сметнете за подходящо. Готовата торта оставете да отлежи поне няколко часа в хладилник, преди да я разрежете.

морковена торта парче

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft