Напоследък темата за здравословното хранене доби изключителна популярност, дори се превърна в нещо като нова мода, по която полудяха куп знаменитости, както и хора, които водят природосъобразен начин на живот. Идеята за натурална, "чиста" храна, която не е преминала химическа и друга обработка, намира все повече привърженици, а не липсват и магазини, от които да си набавим чисти, натурални или ако използваме любимия на всичики термин - "био" и "органик" продукти.
Неслучайно именно темата за здравословното хранене е отразена и на страниците на пъстрото списание BILLA Кулинариум в неговия зимен брой.
Ако си мислите че десертите и здравословното похапване са несъвместими понятия, то от "Кулинариум" ще ви оборят по най-вкусния начин с рецептите за Сурови шоколадови топчета без захар и симпатични Еленчета с брашно от спелта (е, вярно, Коледа отмина, но рецептата си заслужава да влезе във всеки домашен тефтер). Освен това цветните страници на BILLA Кулинариум са заредени с ценна информация за здравословните храни, които да използваме като естествен антидепресант и имуностимулант през зимата.
В духа на здравословното са и 3 интересни салати с червено зеле, които носят полъх свежест в иначе скучното салатено меню през зимния сезон. А за тези, които все пак още не са готови да прегърнат с открито сърце идеята за вегетарианско и веганско меню, остават изключително апетитните рецепти с месо като Свински котлети с домати и камби или пък Люто свинско с кисело зеле, както и колоритното Руло от кайма с бекон и кисело зеле.
За всички вас, които вече нямат търпение да се сдобият със зимния брой и да открият още куп изненади, припомняме, че може да си го закупите само за 0,99 лв с BILLA Card във всички магазини от веригата. Списанието излиза на всеки три месеца, а освен апетитни рецепти, в него ще откриете талони, с които ще ползвате отстъпка при покупката на определени продукти в магазини BILLA.
А ние пък нямаме търпение да споделим с вас една истинска хапка здраве, която на всичкото отгоре е с изключително изтънчен вкус - Веганска сурова торта без печене. Истинско нежно изкушение без яйца, брашно, захар и масло!
Веганска сурова торта без печене с кашу и боровинки
Продукти:
ЗА ОСНОВАТА:
200 гр.фурми без костилки
100 гр.бадеми
0,5 ч.л.канела
щипка сол
ЗА ПЪЛНЕЖА:
200 гр.сурово кашу
200 гр.касис (замразени)
110 гр.боровинки (замразени)
2 с.л.царевично нишесте
200 гр.гъста кокосова сметана
3 супени лъжици мед
Приготвяне:
Залейте кашуто с чаша вряла вода и оставяме за една нощ.
Измийте фурмите, залейте с вряла вода. Сложете ги в купата на блендера, добавете бадемите, солта и канелата. Смелете всичко до еднородна смес.
Покрийте с хартия за печене форма с диаметър 18 cm. Равномерно разпределете слоя с фурмите, като го "натъпчете" добре.
Без да ги размразявате, сложете касиса и боровинките в тенджера и загрейте на слаб огън, докато плодовете си пуснат сока. Пасирайте до гладкост и оставете сместа да заври. Добавете нишестето, варете около минута и свалете от котлона. Охладете.
Отцедете кашуто върху сито. Прехвърлете в купата на блендера, добавете горските плодове и смелете всичко добре. След това добавете меда и студената кокосова сметана. Покрийте и страните на формата с хартия за печене. Изсипете плодовата смес върху слоя фурми. Изравнете и сложете в хладилника за 4-5 часа, за предпочитане цяла нощ.
Нарежете готовата торта на порции и сервирайте. Консистенцията ѝ ще е доста по-мека от тази на чийзкейк.
Не оставяйте сладкиша извън хладилника за дълго време, в противен случай той ще загуби форма.
Въпреки, че звучи сложно, приготвянето на този фин и ароматен десерт не отнема нито много време, нито много усилия. А ако сте останали леко скептични и гледате с недоверие на този здравословен експеримент, за вас остават сладките алтернативи на страниците на "Кулинариум", а те не са никак малко: непременно хвърлете поглед на необичайния Десерт с Помело, Тортата с портокали или сладката бомба, наречена просто Празнична торта.
Припомняме ви, че BILLA Кулинариум е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г. Освен на хартия, можете да се потопите в света на кулинарните му вълшебства и онлайн - Facebook-страницата на BILLA Кулинариум е истински калейдоскоп от вкусотии, а мобилното приложение на списанието предлага над 400 видео рецепти, както и авторски такива на шеф Виктор Ангелов. Може да го свалите за Андроид от тук и за iPhone от тук.
Бъдете здрави и нека ви е вкусно с кулинарния букет на BILLA Кулинариум!