Лещата е от семейството на бобовите растения. Расте в шушулки и съществуват различни сортове.
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив външен вид, ограничените рецепти с нея. Но лещата е една от най-полезните, хранителни и в същото време - диетични храни. От библейски времена до най-модерните тенденции в храненето - лещата никога не слиза от трапезата.
За нейните ценни хранителни и лечебни свойства се е знаело още в древността практически тя е едно от най-старите култивирани растения. Лещата е споменавана в Библията и е била толкова жизненоважна в бита на хората, че дори са я облагали с данък. С времето хората започват да се отнасят пренебрежително към лещата, наричайки я „храна за бедните”.
Съдържанието на лещата я нарежда сред най-здравословните храни, познати на човечеството. Богата е на протеини, колкото и месото. Съдържа минерали и минерални соли – желязо (42%*), фосфор (45%*), мед (26%*), калий (27%*), манган (67%*), цинк(32%*), изофлавони (вид аминокиселини, които се борят срещу хормонозависимите тумори), достатъчно количество сложни/бавни въглехидрати (53%*), но е подходяща за здравословни диети, заради ниското съдържание на мазнини (около 2 %*) и натрий. 100 г. леща съдържат около 310-320 ккал., от които около 1/3 са белтъчини.
Лещата е една от най-богатите на витамините от цялата В група храна - особено на витамин В9, известен ни като фолиева киселина, но в растенията се нарича фолат - цели 120% от дневната нужда. В1 (тиамин) 58%*, В6 - 27%*. Кълновете на лещата са богати на витамин С. Лещата е много богата на диетични фибри - 122% от дневните нужди
Лещата е екологично чист продукт, защото не натрупва в себе си токсини и нитрати, но може да бъде алерген, заради съдържанието си на пурини. Заради тях не е препоръчителна храна за хора с подагра.
Списъкът с ползите за човешкия организъм е дълъг и много съществен:
• Заради протеините си лещата е пълноценна храна за всеки здрав човек, вегетарианец, веган.
• Заради желязото и фолатите си лещата е важна храна за бременни жени, кърмачки. Дори за малки деца, защото люспата й е тънка.
• Заради фибрите си подобрява храносмилането – срещу запек, улеснява чревната моторика, извежда токсините и шлаките от организма.
• Понижава риска от онкологични заболявания на женската репродуктивна система и на гърдата;
• Заради магнезия и витамините от В групата - лещата има естествени антидепресивни свойства и благоприятства функцията на нервната система – подобрява тонуса, повдига настроението;
• Диетична храна, която може да се консумира при абсолютно всички хранителни режими, стига да има изрична причина за обратното - алергия или подагра.
• Бавните въглехидрати засищат, дават енергия на организма, време за преработване, поради което те се усвояват като пълноценно гориво за клетките, вместо да се натрупват и складират на най-неподходящите места.
• Този вид въглехидрати нормализират нивото на кръвната захар.