бутер тесто без мая - 1 пакет
кашкавал - 300 грама
сирене - 100 грама
яйца - 2 броя (1 за плънката и 1 за намазване)
масло - 100 грама
Настържете кашкавала на едро ренде, добавете сиренето (ситно стрито), маслото и яйцето - разбъркайте добре.
Размразете тестото. Разделете го на две части и започнете да ги разточвате - натискайте точилката и точете на кръст. Това улеснява равномерното разпределение на маслото и тестото става по-еластично.
Разточете до голям квадрат. Отделете белтъка от жълтъка на второто яйце.
Оформете тестото на точен квадрат и изрежете излишното.
След това го разделете на четири по-малки квадрата и ги намажете с белтък.
Оразмеряването е необходимо, за да се получат еднакви вързопчетата.
В средата на всеки квадрат сложете 3 с.л. от плънката със сирене и започнете да ги сгъвате.
Прищипете краищата (като на снимката) след това прекарайте точилка върху оформеното вързопче и отново съберете краищата в средата. Намажете ги с белтък, за да залепнат.
След това намажете повърхността с жълтък, поръсете с щипка захар, за да може да се карамелизира при печенето и да им придаде златист цвят.
Поставете ги върху хартия за печене в тавичка и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто-кафяво.