Какаото с мляко успокоява нервите по-добре от всеки друг билков чай. Научихме това като дете, когато след нашия тежък ден в училище, мама донесе чаша ароматна топла напитка в стаята. Сънят след нея беше красив и ведър . Всъщност цялата тайна на какаото е в присъствието на много полезни вещества, които са необходими не само за децата.
Както сладкото домашно какао, така и горещ шоколад са направени от какао на прах. Тези вкусотии са най-добрият заместител на фалшивите магазинни сладки. Но, като всички десерти, храните основани на какао са висококалорични . Днес редакторите ни ще се опитат да ви кажат кога е по-добре да се пие горещо какао, под каква форма и как е полезно за здравето.
Полезните свойства на какаото
Лекарите казват, че редовната консумация на какао може лесно да замени витаминно-минералните комплекси. Какаовият прах се абсорбира от тялото на 80%. И той практически не натоварва бъбреците . За нашето психично здраве тази напитка също е полезна. Съдържа аналог на ендорфина (хормона на радостта). По този начин какаото подобрява координацията и намалява вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер.
Какао за закуска
Разбира се, няма да се събудите от чаша какао, както би се получило от кафе. Напитката обаче не пристрастява и определено ще помогне да се развеселите. Какаото стимулира интелектуалната активност, събужда въображението и подобрявайки краткосрочната памет. А на жените се препоръчва да започнат деня с какао, за да не се измъчват от ПМС . Ако обаче имате хронично безсъние, не пийте тази напитка през нощта.
Какао за здраве
Добрата новина за тези, които се опитват да отслабнат: цяла чаша какао, разтворено във вода е само 100 kcal . Не добавяйте към него захар или подсладители, ако искате да запазите всички полезни свойства. В чистата си форма тази напитка засилва работата на бъбреците, премахвайки излишната течност от тялото, почиства тялото от токсини
Редовната консумация на какао във водата предотвратява преждевременното стареене, ниския имунитет и безплодието. Освен това лекува дихателната система, повишава еластичността на стените на артериите и понижава холестерола и кръвната захар . Какаото обаче не се препоръчва при хронични бъбречни заболявания и висока киселинност в организма.
Какао във вода
Съставките
1 ч.л. натурално какао на прах
350 мл вода
1 ч.л. захар
подготовка
Смесете захар и какао в чаша. Напълнете сместа с 50 мл вода и я разбърквайте, докато бучките изчезнат. След това добавете още малко вода и отново разбъркайте всичко добре. Какаото ще стане гъсто като кисело мляко.
Сварете чаша вода и добавете полученото какао. Гответе на слаб огън, като разбърквате редовно. Когато напитката започне да ври, гответе още няколко минути и след това я изключете.
Днес, за съжаление, естественият и висококачествен какао на прахсъщо не е лесно да се намери. Но все пак е възможно. Ето защо препоръчваме да пиете какао колкото се може по-често. Бъдете здрави!