За блата:
8 белтъка
8 супени лъжици захар
5 супени лъжици грис
4 супени лъжици мармалад или конфитюр (от сливи)
150-200 гр. нарязани орехи
За крема:
8 жълтъка
6 супени лъжици захар
2 пудинга от бурбонска ванилия
750 мл прясно мляко
150 гр. масло
За глазурата:
2 пакетчета сметана
250 мл студено прясно мляко
1. Белтъците разбийте за кратко, след което постепенно на по-силна скорост на миксера добавете захарта. Трябва да се разтопи, след което прибавете гриса и мармалада, и всичко разбъркайте с шпатула бавно, за да остане ефирна сместа.
2. Нарежете орехите и ги подредете на дъното на тавата. Отгоре изсипете сместа с белтъците, внимателно я разнесете навсякъде. Първо сложете от сместа с лъжица навсякъде, след което леко размажете, за да могат орехите да останат разпределени на дъното.
3. Печете на 150-170-градусова фурна без включен вентилатор.
4. След като се изпече блатът, оставете го леко в тавата да се охлади, след което го обърнете. Орехите трябва да бъдат от горната страна.
5. Разбийте жълтъците заедно с пудинга и захарта в малко от цялото количество мляко. Останалото мляко сложете на огъня да се загрява. Когато достигне точката на кипене, прибавете бавно сместа с жълтъци. Бъркайте интензивно, за да не се образуват бучки, докато кремът се сгъсти. Оставете го хубаво да изстине.
6. Отделно в купа разбийте на крем маслото, предварително оставено на стайна температура. Разбийте го с охладения яйчен крем. Оставете крема в хладилник, докато стегне хубаво. След това го нанесете върху блата.
7. Накрая разбийте сметаната съгласно инструкциите на опаковката, в този случай - двойна доза, и я намажете върху крема.