Европейската агенция за безопасност на храните EFSA са потвърдили, че акриламид - химикал, който се създава в храната, потенциално представлява рисков фактор за появата на рак. Застрашени са всички възрастови групи, но децата много повече, защото имат малка телесна маса.
Акриламид е открит в кафето, пържените картофи, чипс, бисквити, сладкиши, пълнозърнест хляб и в някои детски храни.
До появата на този опасен химикал се стига при пържене на храните, при печене при което се получава кафяв цвят.
Експертите от агенцията обясняват как акриловия амид се приема през устата, след което се абсорбира в храносмилателния тракт и след това се разпространява из всички органи. През този процес се създава глицидамид който предизвиква генетична мутация, и като следствие на този процес следва образуването на рак . За сега изследването се провежда върху животни.
При хората е потвърдено, че акриловия амид увеличава риска от поява на рак, а в ход са изследвания, които точно определят, която концентрация на този химикал в храната е вредна за нашето здраве.
7 Юли 2014
313324
Снимков материал: pixabay.com
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари