Хитринки, които всяка домакиня трябва да знае, ако иска кексът й да бъде убийствено вкусен и топящ се в устата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хитринки, които всяка домакиня трябва да знае, ако иска кексът й да бъде убийствено вкусен и топящ се в устата
Хитринки, които всяка домакиня трябва да знае, ако иска кексът й да бъде убийствено вкусен и...
827981
Хитринки, които всяка домакиня трябва да знае, ако иска кексът й да бъде убийствено вкусен и топящ се в устата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Най-важното условие е използването на качествени продукти

Всички обичаме ароматните и пухкави кексове, които са чудесна добавка към кафето и покоряващ десерт. Мислите си, че пухкавото печиво е по силите единствено на професионалните сладкари, но това не е истина.

Всеки може да си направи страхотен кекс вкъщи с помощта на няколко кулинарни хитринки, които гарантират вкусен и пухкав резултат, пише gotvach.bg. Най-важното условие за получаването на хубав кекс е ползването на качествени продукти и правилната им подготовка. Брашното не бива да е старо, тъй като колкото по-прясно е, толкова по-пухкав ще е кексът.

Овен това има и малка хитринка – винаги пресявайте брашното непосредствено преди да го използвате, дори и ако сте купили готов микс от магазина. Пресяването не само ще отстрани примесите и бучиците от брашното, ако има такива, но и ще вкара допълнително въздух, който ще направи печивото пухкаво.

Освен пресятото брашно, за хубавия кекс е нужен и набухвател. За да приготвите удивително пухкав кекс, бихте могли да сложите малко повече набухвател в тестото, отколкото е посочено в рецептата. Например можете да използвате 15 гр. бакпулвер, вместо посочените 10 гр., или към бакпулвера да добавите половин чаена лъжичка сода за хляб.

Хитринка има и при подготовката на яйцата. За да приготвите пухкав кекс, те е необходимо да са добре разбити. Освен това не използвайте яйцата директно от хладилника, а ги извадете около 20 минути преди да ги използвате, за да се темперират.

Ето и две рецепти за вкусни и пухкави кексове:

Кекс с кисело мляко

Необходимите продукти са 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 6 с.л. олио, 1 пакетче ванилия или няколко капки ванилова есенция, 2 ч.ч. брашно, смесено с 1 бакпулвер. Яйцата се разбиват със захарта, добавят се останалите продукти и се разбърква. Изсипва се в намаслена тава или форма за кекс и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути, като се проверява с клечка.

Кекс с прясно мляко

Необходимите продукти са 4 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 и половина ч.ч. брашно, смесено с 1 бакпулвер. Яйцата и захарта се разбиват до побеляване, добавят се останалите продукти и се разбърква добре. Сипва се в намаслена и набрашнена тава и се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клечка.

При приготвянето на кекса е важно да използвате еднакви по размер чаши за мерителни. Кексът е опечен, когато го набодете с клечка за зъби и тя излезе суха – без по нея да е полепнало тесто.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft