Сигурно няма домакиня, която да не използва в кухнята си чесън . Ароматният зеленчук е не само вкусен, но и изключително полезен, заради ценните си съставки.
Той добавя специална нотка към месни ястия, мезета, сосове и гарнитури. Дори само да го пуснете в тигана, този продукт ще насити маслото с великолепните си нотки, които след това ще се поемат от всичко, което изпържите вътре.
Професионалните готвачи съветват как да приготвяте чесъна, за да извлечете максимума от него . Според тях за най-добра „пухкавост“, в следствие на която продуктът отделя по-пълноценно ароматите и соковете си, е по-добре да го настържете на ситно ренде.
Този процес, обаче, е доста сложен, особено ако имате дълги нокти, а отделянето на целия настърган чесън от рендето не е толкова проста задача, колкото бихме искали. За да може да използвате целия настърган продукт от рендето без загуба, има лесен и любопитен трик : просто увийте рендето с прозрачно фолио или найлонова торбичка.
По този начин ще защитите и маникюра от поражения, а и получавате цялото количество настърган чесън.
Ето и още 2 ценни съвета за всички, които не могат да си представят ежедневното меню без чесън:
Как да обелите бързо чесън
Отрежете твърдата основа на главата на чесъна, след това я разделете на скилидки и поставете в тенджера. Покрийте с капак и разклатете добре за 30-60 секунди. Voila, сега можете да готвите любимите си ястия, без да губите време да белите продукта от люспите.
Как да се отървете от миризмата на чесън
Много често етеричните масла, съдържащи се в чесъна, се абсорбират в кожата на ръцете, оставяйки постоянна неприятна миризма. Оказва се, че това неудобство може да бъде предотвратено. Преди да започнете да стържете чесъна, натъркайте в ръцете си предмет от неръждаема стомана под поток студена вода.
Можете да използвате и стария начин на дядо: измийте ръцете си със сапун за пране и ги изплакнете с гореща вода.