Наближава любимият ни месец май, когато сезонът на ягодите е в разгара си. Ако и вие не можете да устоите на червените ароматни плодове, днес сме ви приготвили една специална рецепта - ягодово сладко без варене на ягодите.
Ягодово сладко без варене:
Продукти:
- 2 кг ягоди
- 1 кг захар
- 0,5 чаша вода
Приготвяне:
Изберете малки, но добре узрели ягоди. Отстранете стъблото, измийте плодовете под течаща вода и ги отцедете в сито. След това сложете ягодите в купа.
В друга купа сварете сиропа: добавете 0,5 чаши вода на 1 кг захар и оставете да се загреят на умерен огън. Варете сиропа 5-7 минути, така че да стане гъст, но без да побелява. Достатъчно лесно е да го проверите, вземете малко сироп с лъжица и леко духнете - ако сиропът е гъст и почти не помръдва, значи е готов.
Сега залейте ягодите с горещия сироп, покрийте ги с капак и оставете да се охладят. Ягодите ще пуснат сока си и сиропът ще се втечни. След това отцедете охладените ягоди през сито и сложете отцедения сок да поври 5-7 минути.
Ягодите отново се слагат в купата и се заливат с горещ сироп. Отново се охлаждат напълно и процедурата се повтаря още веднъж.
Ако искате сиропът да бъде гъст, добавете още захар и сварете добре. След третата процедура на отцеждане и заливане, насипете плодовете в стерилни буркани и ги залейте с горещия сироп, сложете капачките и ги увийте в одеяло.
Тайната е в това, че плодовете изобщо не се варят, само сиропът се сварява 3 пъти, може и 4. Полученото по този начин ягодово сладко има красив богат цвят и много силен аромат.