Вече е есен, а това е и най- благодатният сезон на гроздето. Бихме могли да си изберем бяло, черно, сладко, по-кисело, със семки и без семки.
Бабина вкуснотия
Необходими продукти: 3 кг десертно грозде, 25 с.л. захар, 10 с.л. морска сол, 4 аспирина, 3 с.л. синапено семе
4-5 вишневи листа, 200 мл оцет.
Начин на приготвяне: Измитото и изчистено от чепките грозде се насипва в буркани, в които са сложени солта, захарта, аспирините, синапеното семе и листата. Сварява се вода с добавения в нея оцет и още вряща се изсипва в съдовете. Затваря се плътно и няколко дни се обръща. Не се стерилизира.
Количеството е за буркан от 3 л или за равен обем по-малки буркани.
Студена супа
Необходими продукти: 150 г бяло грозде без семки, 2 с.л. нарязан пресен копър, 1 краставица (около 200 г) - обелена и нарязана на дребни кубчета, 1 кисела ябълка (около 200 г) - обелена и нарязана на дребни кубчета, 2 стръка пресен лук - само перата, нарязани на ситно, 400 г кисело мляко, 400 мл студена вода, сол и черен пипер, 4 репички за гарниране.
Начин на приготвяне : В дълбок съд изсипете киселото мляко и водата и с блендер го разбийте. нарежете краставицата на малки кубчета като за таратор, копърът – също, и ги прибавете към млякото. После сложете ситно нарязаните пера от лука, както и изчистеното грозде на зърна. Посолете и поръсете отгоре с черен пипер, репичките ползвайте за украса.
Карамелен елексир
Необходими продукти : грозде - 2 чепки, с бели, едри зърна, вода - 1/2 ч.ч. (125 мл), захар - 2 1/2 ч.ч. (500 мл), лимонтузу - 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне: Изрязват се гроздовите зърна, измиват се добре, забива се клечка за зъби във всяко зърно. В подходящ съд се добавят захарта и лимонтузуто. След като заври, се оставя на огъня около 15 мин. Гроздовите зърна се потапят в сиропа едно по едно. Сервират се в подходяща чиния, намазана с масло.
Салата "Дивна"
Необходими продукти: 10 зърна бяло и 10 зърна черно грозде, ябълки - 1 бр., круши - 2 бр., лимонов сок - 2 с.л., сок от праскови - 1 к.ч., мед - 1 с.л., кафява захар - за поръсване.
Начин на приготвяне : Смесват се в подходящ съд сокът от праскови, лимоновият сок и медът. Слагат се на тих огън да къкрят, за да се сгъстят леко. Свалят се от огъня и се оставят да се охладят. Плодовете се измиват, обелват се ябълките и крушите и се нарязват на кубчета. Смесват се с гроздовите зърна от двата вида. Заливат се с охладения сладък дресинг и се разбъркват добре. Сервират се в купичка или в чаша, поръсени с кафява захар.
Лозарски гювеч
Необходими продукти: телешко месо (може и свинско, агнешко и др.) - 600-800 г, картофи - 500 г, тиквички - 1 брой, патладжани - 1 брой, моркови – 3-4 броя, домати - 2 броя, червени чушки - 2 броя, гъби - 6 броя, люти чушки (слабо люти) – 3-4, бяло грозде с едри зърна – 600 г, бяло вино - 150 мл, растителна мазнина - 100 мл, сол, черен пипер, магданоз, градински чай.
Начин на приготвяне : Месото нарежете на порции и го сложете в голям глинен гювеч. Овкусете със сол и подправки (черен пипер, кимион и др.). Залейте с част от мазнината и отгоре подредете измитите и нарязани на едро зеленчуци. Картофите и гъбите оставете цели. Тиквичката и патладжана, който трябва да е предварително посолен и измит, нарежете на кубчета, а морковите - на кръгчета. Доматите нарежете на кръгчета и прибавете най-накрая. Разпръснете гроздовите зърна и сложете зелените подправки. Пуснете няколко люти чушки, залейте с виното, останалата растителна мазнина и похлупете гювеча с алуминиево фолио. Поставете капака и поставете съда във фурната на 200 градуса за 3 часа.