250 г брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1/2 кубче мая (21 г)
2 с. л. кафява захар
300-400 мл бира или обезмаслено прясно мляко
50 г масло
1 яйце
1 ч. л. сол
големи дървени шишове (за барбекю)
Брашното се изсипва в купа и в кладенче по средата се слага раздробената мая. Добавя се щипка захар, около 100 мл бира и се разбъркват. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло за 20-тина минути. Маслото се разтопява, размесва се с втасалото тесто, яйцето, солта, останалата захар и бирата. Меси се до средно твърдо тесто и се оставя да втасва още 1 час. След като втаса, тестото се премесва още веднъж и се разделя на 8-10 порции. Всяка се оформя като салам и се увива около дървено шишче. По желание може да се поръси със сухи подправки на вкус. Шишовете се пeкaт на жарава/барбекю до златисто (15-20 мин.) като от време на време се завъртат.