Много лесна и вкусна рецепта за хрупкави тънки хлебчета по италиански. В Италия ги наричат " Свекървин език ", така че в зависимост от темперамента и "езика" на свекървата се подправят съответно - от лют пипер до кафява захар... Но каквато и подправка да сте сложете отгоре, хрупкавите хлебчета стават вкусни.
За да замесите тестото са необходими основни неща, които имате в кухнята, а именно брашно, малко мая и вода, но това, което прави "свекървините езици" специални е изборът на подправки, които се поръсват отгоре преди да се изпекат.
Опитайте различни варианти, направете ги по-тънки или малко по-дебели, но както подсказва тази италианска рецепта – подправете ги според настроението на свекърва ви и се насладете на вкусаим! Ето какво ви трябва:
Хлебчета Свекървин език
Продукти:
300 гр.
180 мл вода
половин чаена лъжичка суха мая или малко повече
половин чаена лъжичка сол
3-4 супени лъжици зехтин
розмарин на вкус (за предпочитане пресен, но и сух)
морска сол (малко по-едра за поръсване) на вкус
Приготвяне:
Приготвянето е много просто и вероятно разполагате с необходимите съставки, единственото нещо, което трябва да направите, е да си набавите качествен зехтин, за да го направите по истинска италианска рецепта. Ако нямате под ръка зехтин, можете да използвате обикновен олио или разтопено масло.
В по-дълбок съд сложете брашното и го разбъркайте с малко сол и сухата мая. Използвайте малко под половин пакетче суха мая или малко над половин чаена лъжичка, приблизително 3-4 грама. След това започнете постепенно да добавяте водата.
Не слагайте цялото количество вода наведнъж, а малко по малко, за да прецените колко точно ще ви трябва. Разбърква се с лъжица или шпатула, а когато течността поеме и се оформи, тестото се омесва на ръка.
Месете тестото около 5 минути, след това добавете 1-2 супени лъжици зехтин (или гхи или разтопено масло) и месете още няколко минути. Въпреки че тестото е сравнително малко, все пак трябва да се меси около 8-10 минути (общото време), за да стане еластично.
Върнете оформеното тесто в купата, покрийте го с фолио и кърпа и оставете да втасва два часа на стайна температура. След това го намачкайте леко и го разделете на 10 приблизително равни части. Всяка част оформете на топка и я покрийте с фолио да почине за 10 минути.
Докато топките тесто почиват, в по-малка и дълбока купа пригответе подправките, с които ще поръсите "езиците". Добавете едра сол, ситно нарязан розмарин (пресен или сух) и 2 супени лъжици зехтин. Разбъркайте, за да се покрият добре съставките в маслото.
След като изтече времето, всяка топка тесто разточете с точилка на продълговата, елипсовидна кора, под формата на "езиче". Подредете готовите езици в тава, застлана с хартия за печене или леко намаслена и поръсена с брашно.
Отгоре ги покрийте с готовата смес. Това е основната смес, но разбира се можете да ги подправите по ваш вкус. Ако свекървата има "остър и лют език", то поръсете с лют бахар или черен пипер, а ако е с "нежен и сладък език", поръсете захар с ванилия и канела. Печете ги в загрята фурна на 180/200 градуса за около 20 минути или настройте печенето според вашата фурна.