Рецептата неслучайно е наречена така. Свекърва ми ми е разказвала, че нейната баба правела този хляб, когато семейството излизало за няколко дни на сенокос, а хлябът не се втвърдявал, даже без да го пъхат в плик или торба. Ние не можехме да проверим трайността му, защото този "хляб" изчезна още вечерта на приготвянето му.
ХЛЯБЪТ НА СВЕКЪРВАТА
Продукти
- 0,5 литра топла вода , приблизително с телесна температура
- 50 гр. мая (прясна, тъща ми не е познавала сухата)
- 1 с.л. захар (с качул)
- 2 ч.л. сол
- 2 с.л.слънчогледово олио
- 1 яйце
- брашно - 6-7 чаши, за да омесите незалепващо тесто
Приготвяне
Омесете тесто от всички съставки и го поставете в намазана с масло форма (така че тестото да запълва само половината от обема на формата). Свекърва ми използва обикновена алуминиева тенджера. Тестето се покрива с кърпа и се оставя на масата за 20 минути, след което се слага в хладилник за още 1 час.
След като го извадите от хладилника, не оставяйте тестото да се стопли, преди да го изпечете, а директно го пъхнете в горещата фурна. Печете на около 180 градуса за около 1 час. Как се вади от фурната: трябва да дадете на хляба "почивка" от 5 минути, след което да го извадите, намажете с масло и покриете с памучна кърпа. Ароматът му е толкова силен, че целият вход ще заухае приятно на пресен хляб! Опитайте. Много вкусен хляб и много ароматен!
Приятен апетит!