450 гр. брашно
350 гр. вода
1 кубче мая
1 чаена лъжичка сол
50 гр. суров слънчоглед
50 гр. ленено семе
2 супени лъжици олио
Хляб, който не се меси на ръка, а с лъжица.
Хладката вода и маята се смесват хубаво, за да се разтвори маята. В дълбок съд се поставят брашното, слънчогледът, лененото семе, солта и олиото, добавя се и водата с маята и се разбъркват хубаво с лъжица. Тестото се покрива добре и се оставя 20 минути да втаса. След 20 минути отново се разбърква и отново се оставя още 20 минути да втасва. Върху набрашнена повърхност се изсипва тестото и леко с ръка се оформя пита, без да се натиска. Загрява се добре тава с диаметър 28 см във фурната, наръсва се с брашно и отгоре се поставя хлябът. Оставя се да втаса отново и се пече 25 минути на 200 градуса.