Това е може би най-бързият хляб, който съм приготвяла у дома. Вкусни, меки питки, които може да хапвате към основното хранене или пък да ги гарнирате с любимите си продукти и да се превърнат в обилна и пълноценна закуска за цялото семейство! Идеални са и за пикник, и за почерпка, изобщо - за всякакви поводи.
6-минутни питки
Продукти:
- 1 чаена лъжичка захар 5 г
- 1 супена лъжица суха мая 10 г
- 1 чаена лъжичка сол 5 г
- 1 супена лъжица зехтин 10 мл
- 1 супена лъжица гъсто кисело мляко или заквасена сметана 20 г
- 1 чаша топло/хладко мляко 200 мл
- 2,5 чаши брашно 300 г
- печете на 250 градуса за 6 минути
Приготвяне:
1. Разтворете захарта и маята в топлото мляко. Добавете олио, брашно и сол. Замесете доста меко тесто, което леко лепне по ръцете. Изсипете го върху леко набрашнена повърхност и го омесете, за да не залепне.
2. Покрийте го и го оставете на топло място да втаса за около 20 минути или докато удвои обема си.
3. Втасалото тесто премесете малко и го разделете на 12 топки. Всяка топка сплескайте с длан като питки и сложете върху хартия за печене. Тестото трябва да е покрито през цялото време, за да не изсъхне.
4. Печете ги в добре загрята фурна на 250 градуса, само за 6-10 минути.
Да ви е сладко!