Баба ми правеше този хляб и наистина ще издържи цяла седмица, без да изсъхва.
Правя го от 20 години и го препоръчвам на всички, които обичат домашен хляб .
Днес се сетих за тази рецепта, защото една дама я спомена в една готварска група и реших да ви пиша. Според мен подобни рецепти не трябва да се забравят, рядко се срещат и са много добри.
Това, което отличава този хляб от другите домашни хлябове, е една съставка, която му придава страхотен аромат и вкус и това е кимионът.
Когато тестото се меси, се добавя една чаена лъжичка кимион на зърна, а след това всеки, който желае, може да поръси целия хляб с кимион преди печене.
Хляб за 7 дни по рецепта от баба
Продукти:
- 500 г универсално брашно
- 1 пак.суха мая
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 250 мл топла вода
- 1 чаена лъжичка кимион на зърна
- масло за намазване на формата
- вода и брашно за намазване на хляба
Приготвяне:
Пресейте брашното, смесете го с маята, солта и захарта, след което като добавяте малко по малко топла вода, замесете меко тесто.
Преди края на месенето добавете кимиона. Оставете на топло, добре покрито (без течение в стаята), за да втаса.
Когато увеличи обема си го омесете веднъж, но нежно, все едно го прегъвате. Оформете го според размера на формата (която предварително сте намазнали), внимателно поставете тестото вътре и го оставете покрито да втаса още малко.
Направете каша от хладка вода и брашно с консистенцията на течно кисело мляко, след което я намажете върху тестото.
Поръсете го с кимион и го изпечете в добре загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Извадете хляба от формата, намажете го с вода и го завийте в кърпа, за да омекне коричката.
Да ви е сладко!