Хляб за 7 дни по рецепта на баба ми - остава мек като душичка цяла седмица! От 20 години само него правя:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хляб за 7 дни по рецепта на баба ми - остава мек като душичка цяла седмица! От 20 години само него правя:
Хляб за 7 дни по рецепта на баба ми - остава мек като душичка цяла седмица! От 20 години само...
97194
Хляб за 7 дни по рецепта на баба ми - остава мек като душичка цяла седмица! От 20 години само него правя:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баба ми правеше този хляб и наистина ще издържи цяла седмица, без да изсъхва.

Правя го от 20 години и го препоръчвам на всички, които обичат домашен хляб .

Днес се сетих за тази рецепта, защото една дама я спомена в една готварска група и реших да ви пиша. Според мен подобни рецепти не трябва да се забравят, рядко се срещат и са много добри.

Това, което отличава този хляб от другите домашни хлябове, е една съставка, която му придава страхотен аромат и вкус и това е кимионът.

Когато тестото се меси, се добавя една чаена лъжичка кимион на зърна, а след това всеки, който желае, може да поръси целия хляб с кимион преди печене.

Ето рецептата:

Хляб за 7 дни по рецепта от баба

Продукти:

  • 500 г универсално брашно
  • 1 пак.суха мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 250 мл топла вода
  • 1 чаена лъжичка кимион на зърна
  • масло за намазване на формата
  • вода и брашно за намазване на хляба

Приготвяне:

Пресейте брашното, смесете го с маята, солта и захарта, след което като добавяте малко по малко топла вода, замесете меко тесто.

тесто за хляб

Преди края на месенето добавете кимиона. Оставете на топло, добре покрито (без течение в стаята), за да втаса.

Когато увеличи обема си го омесете веднъж, но нежно, все едно го прегъвате. Оформете го според размера на формата (която предварително сте намазнали), внимателно поставете тестото вътре и го оставете покрито да втаса още малко.

тесто във форма за хляб

Направете каша от хладка вода и брашно с консистенцията на течно кисело мляко, след което я намажете върху тестото.

брашнена каша

Поръсете го с кимион и го изпечете в добре загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

хляб с кимион

Извадете хляба от формата, намажете го с вода и го завийте в кърпа, за да омекне коричката.

домашен хляб с кимион

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft