Аюрведическият пречистващ пост продължават от пет дни до две седмици. Ще се наложи да се откажете от месото, сиренето, яйцата и животинските мазнини – краве масло, сметана. Освен това не се препоръчва да се ядат сурови плодове и зеленчуци. Разрешава се те да се задушават или приготвят на пара.
По време на поста менюто ви ще се състои от каши (оризова и елдена), макарони, зеленчукови бульони, рагу, чай, вода и ябълков сок.
Освен това, трябва да си приготвите топено масло Ги (Гхи) и да го добавяте в кашата.
В аюрведа медът заема почетно място, тъй като той активизира обменните процеси и способства за подмладяване на организма. Трябва обаче да се приема по малко – не повече от чаена лъжичка на ден, разреден с 100 мл вода.
Джинджифил , семена от кардамон, къри, пипер чили, канела – тези подправки трябва да се добавят в кашите и зеленчуковите бульони. И не забравяйте за чая с джинджифил и мед – той е и полезен, и вкусен.
Настройте се
Заемете се с медитация. Благодарение на тази практика можете да постигнете душевно равновесие, а това е не по-малко важно от пречистването на организма.
Пийте много вода и чай
През деня трябва да изпивате не по-малко от 2 л вода. Правете си билков чай - от лайка и мента. Не забравяйте и за шипките – от тях се приготвя прекрасна витаминизирана напитка.
Апетитни, вкусни и леки супички
Супата е основното ястие в аюрведическия пречистващ пост. Приготвяйте точно толкова, колкото можете да изядете за един ден. Предлагаме ви три рецепти на кремсупи.
Тиква с печурки
700 г тиква, 300 г гъби, 1 глава кромид, 1,5 л зеленчуков бульон, сол, едно перо шнит-лук.
Приготовление. Измийте тиквата и гъбите, почистете ги и ги нарежете на тънко. Тиквата поставете в тенджера, залейте я с 500 мл зеленчуков бульон, посолете и я сварете.
Почистете лука и го нарежете наситно. Пасирайте го в тиган заедно с гъбите. Готовата тиква, лука и гъбите разбийте с миксер. Полученото пюре прелейте в тенджерата, добавете останалия бульон и кипнете сместа.
Броколи с бадеми
500 г броколи, 20 мл растително масло, 3 чаши зеленчуков бульон, връзка зелен лук, 2 глави кромид, сол, 20 г нарязани бадеми.
Приготовление. Разделете броколито на съцветия. Нарежете зеления лук и кромида. Пасирайте лука и броколито и ги разбийте с пасатор. В тенджера налейте бульона и го кипнете, добавете зеленчуците и варете още 20 минути. Подправете готовата кремсупа със сол и пипер. Поднесете я с парченца бадеми.
Моркови с джинджифил
500 г моркови, 1,5 см корен от джинджифил , 3 чаши зеленчуков бульон, сол.
Приготовление. Почистете морковите и лука и ги нарежете. Налейте в тенджера маслото, пасирайте морковите, лука и джинджифила и ги пуснете в тенджерата. Сипете в тенджерата зеленчуковия бульон. Оставете сместа да заври и я оставете още 20 минути на бавен огън. Прехвърлете зеленчуците в пасатор и ги разбийте. Сипете готовото пюре в тенджерата с бульона и кипнете отново.