Хранене според Аюрведа

вход през zajenata.bg
14638

Аюрведическият пречистващ пост продължават от пет дни до две седмици. Ще се наложи да се откажете от месото, сиренето, яйцата и животинските мазнини – краве масло, сметана. Освен това не се препоръчва да се ядат сурови плодове и зеленчуци. Разрешава се те да се задушават или приготвят на пара.

По време на поста менюто ви ще се състои от каши (оризова и елдена), макарони, зеленчукови бульони, рагу, чай, вода и ябълков сок.

Освен това, трябва да си приготвите топено масло Ги (Гхи) и да го добавяте в кашата.

Мед и източни подправки

В аюрведа медът заема почетно място, тъй като той активизира обменните процеси и способства за подмладяване на организма. Трябва обаче да се приема по малко – не повече от чаена лъжичка на ден, разреден с 100 мл вода.

Джинджифил , семена от кардамон, къри, пипер чили, канела – тези подправки трябва да се добавят в кашите и зеленчуковите бульони. И не забравяйте за чая с джинджифил и мед – той е и полезен, и вкусен.

Настройте се
Заемете се с медитация. Благодарение на тази практика можете да постигнете душевно равновесие, а това е не по-малко важно от пречистването на организма.

Пийте много вода и чай
През деня трябва да изпивате не по-малко от 2 л вода. Правете си билков чай - от лайка и мента. Не забравяйте и за шипките – от тях се приготвя прекрасна витаминизирана напитка.

Апетитни, вкусни и леки супички

Супата е основното ястие в аюрведическия пречистващ пост. Приготвяйте точно толкова, колкото можете да изядете за един ден. Предлагаме ви три рецепти на кремсупи.

Тиква с печурки

700 г тиква, 300 г гъби, 1 глава кромид, 1,5 л зеленчуков бульон, сол, едно перо шнит-лук.

Приготовление. Измийте тиквата и гъбите, почистете ги и ги нарежете на тънко. Тиквата поставете в тенджера, залейте я с 500 мл зеленчуков бульон, посолете и я сварете.

Почистете лука и го нарежете наситно. Пасирайте го в тиган заедно с гъбите. Готовата тиква, лука и гъбите разбийте с миксер. Полученото пюре прелейте в тенджерата, добавете останалия бульон и кипнете сместа.

Броколи с бадеми

500 г броколи, 20 мл растително масло, 3 чаши зеленчуков бульон, връзка зелен лук, 2 глави кромид, сол, 20 г нарязани бадеми.

Приготовление. Разделете броколито на съцветия. Нарежете зеления лук и кромида. Пасирайте лука и броколито и ги разбийте с пасатор. В тенджера налейте бульона и го кипнете, добавете зеленчуците и варете още 20 минути. Подправете готовата кремсупа със сол и пипер. Поднесете я с парченца бадеми.

Моркови с джинджифил

500 г моркови, 1,5 см корен от джинджифил , 3 чаши зеленчуков бульон, сол.

Приготовление. Почистете морковите и лука и ги нарежете. Налейте в тенджера маслото, пасирайте морковите, лука и джинджифила и ги пуснете в тенджерата. Сипете в тенджерата зеленчуковия бульон. Оставете сместа да заври и я оставете още 20 минути на бавен огън. Прехвърлете зеленчуците в пасатор и ги разбийте. Сипете готовото пюре в тенджерата с бульона и кипнете отново.
 

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft