Кръвната група символизира земеделеца , изхранващ се растителна храна. Тя е най-добър пример за могъщата връзка между тялото и умът.
1. Личностни характеристики, свързани с кръвната група :
Интроверти, емоционални, изобретателни, взискателни, перфекционис-ти, чувствителни, сговорчиви, творчески личности.
2. Кръвна група и механизми на стреса:
Кръна група „А” произвеждат повече адреналин в отговор на стреса от останалите кръвни групи. Същевременно притежават по-голяма способност да го разрушава и елиминира. Освен това, намаляващите стреса практики нямат такъв благоприятен ефект, както при другите кръвни групи.
3. Признаци на токсичност при Кръна група „А” :
- кожни проблеми, като псориазис, екзема и акне ;
- главоболие, обикновено тъпо в областта на челото;
- кистозни гърди;
- умствена възбуда, лоша способност за овладяване на стреса;
- стомашна ферментация, водеща до лош дъх;
- ниска кръвна захар;
- силно миризливи изхождания .
4. Стратегии за начин на живот:
- създайте си последователен дневен режим ;
- лягайте си не по-късно от 23 часа и спете поне 8 часа ;
- правете почивки по време на работния си ден ;
- не пропускайте хранения ;
- не яжте когато сте нервни ;
- яжте по малко, но често- шест пъти вместо три ;
- ограничете захарта, кофеина и алкохола, те забавят метаболизма и увеличават стреса ;
- правете успокояващи упражнения поне три пъти седмично, практикувайте йога и дихателни упражнения ;
- дъвчете добре храната си за да улесните храносмилането ;
- полезни са витамините от група „Б”, витамин „С” .
5. Емоционални стабилизатори :
- говорете открито, не подтискайте емоциите и тревогите си ;
- бъдете решителни ;
- разпределете умствената и физическата работа на части ;
- спортувайте, без да преминавате предела на издържливост ;
- използвайте естествената светлина на работното си място ;
- отделяйте веднъж месечно ден за усамотение и спокойствие ;
- допълнете диетата си с намаляващи стреса адаптогени : стабилизиращите билки – жълт кантарион , лайка и валериана ;
- полезни са също китайски и сибирски женшен, гинко билоба, естествените аромати на лайка и лимон .
Д И Е Т А К Р Ъ В Н А Г Р У П А „А”:
1. Избягвайте прекомерна консумация на месни продукти, ограничете пилешкото до два-три пъти седмично.
2. Консумирайте пресни морски храни.
3. Включете умерени количества преработени млечни продукти.
4. Полезно е консумирането на бобови продукти. Те са важен източник на растителни протеини.
5. Не прекалявайте със зърнените храни, особенно ако сте с наднормено тегло.
6. Яжте големи количества полезните за Вас плодове и зеленчуци.
7. Свободно консумирайте ядки и семена, те са особенно полезни за сърдечно-съдовата Ви система.
8. Пийте зелен чай за имунната система.
9. Приемайте богатите на витамин А – жълта тиква, морков, спанак, броколи.
10. Отбягвайте газираните напитки.
Изключително отбягвайте: Картофи, зеле, патладжан, домати, тъмночервен боб.
Ограничете: пшеницата и зърнените продукти.
Полезни за Вас са:
1. Меса: пуйка, пилешко, гълъб, яребица, щраус .
2. Риби: бяла риба , дребна морска риба, скумрия, сардина, сьомга, треска, щука, шаран, пастърва, моруна.
3. Млечни продукти и яйца: кисело мляко, козе сирене, козе мляко, сирене Фета, моцарела, яйца от кокошка, патица, гъска.
4. Бобови култури: грах, леща, боб , бакла, соя, шарен боб, зелен фасул.
5. Ядки и семена: орехи, фъстъци, ленено семе, бадеми, лешници, кестени, сусам.
6. Зърнени изделия: пълнозърнест пшеничен хляб, овес, ориз, ръж, ечемик.
7. Зеленчуци: бамя , броколи, зеле, моркови, маруля, лук, праз, ряпа, тиква, хрян, цвекло, чесън, целина, спанак, пащърнак, алабаш.
8. Плодове: ананас, боровинка, грейпфрут, къпина, лимон, сливи, смокиня, череша, кайсия, бъз, диня, ябълка , праскова, ягода, пъпеш, стафида, фурма, черница.
9. Масла: зехтин, масло от орех, лен, фъстък и сусам, рибено масло.
10. Билки и подправки : магданоз, куркума, горчица, соев сос, бирена мая, босилек, бахар, кимион, копър, чубрица, мащерка, червен пипер, къри.
11. Напитки: червено вино, бяло вино, зелен чай, кафе.
Хранене според кръвната група "0"