Чесънът, лукът и кафето е общо известно, че причиняват неприятна миризма на дъха, но има и други хранителни стоки, които могат да повлияят на това.
Алкохол - след консумацията на голямо количество алкохол дъха става неприятен. Както е известно, алкохолът е мощен диуретик, а неговата консумация не предизвиква изпомпване на вода само от мозъка и тялото, но и от устата, която предотвратява производството на слюнка.Слюнката е богата на естествени ензими, които унищожават бактериите с неприятна миризма, така че всяка чаша повече неминуемо ще доведе до неприятен дъх. Затова следващия път, когато пиете алкохол, помислете в същото време да пиете и вода.
Мента - въпреки че повечето смятат, че дъвките и бомбоните с вкус на мента са силно оръжие срещу лошия дъх, всъщност ментата може драстично да влоши дъха. Щом вкуса на ментол се губи, дъха отново може да приеме неприятна миризма, дори и по-лош от това, което е бил. Много от продуктите с мента съдържат захари, които са храна за бактериите, а бактериите причиняват неприятния аромат. Затова изберете ментолови дъвки или бонбони без захар. Разбира се те няма да попречат на лошия дъх, а само ще го прикрият.
Месо - разбира се, ако го консумирате няколко пъти седмично няма да повлияе на дъха, но ако прекалите с консумация на протеини, тогава би могло да имате проблем с дъха. Когато се внасят твърде протеини те се разграждат, а едно от нещата, което се отделя при разграждането е амоняка, който не винаги има приятна миризма.
Сушени плодове - не само са претъпкани с бактерии, но съдържат и големи количества неразтворими фибри, целулоза поради което парчетата плодове залепват между зъбите, а съдържат и голямо количество захари. След ядене на сушени плодове трябва да се измият зъбите и да се почистват с конец преди да започне разпространението на бактерии в устата.