За тези нездравословни хранителни стоки няма място в хладилника ви, а още по-малко в корема. Тяхното място е в кофата за боклук, защото не само не са здравословни, но същите и вредят на организма. В днешно време е много важно внимателно да четете етикетите на храната, която купуваме и да водим сметка за това, което ядем. Представяме ви списък на хранителни стоки, които със сигурност би трябвало да избягвате, а още по-малко да ги давате на децата си.
Пастетите попадат в групата продукти с най-лошо качество. За да се направят основно се използва месо от най-лошата категория, тъй като е най-евтино. Около 50 процента от пастетата се състои не в месо: а във вода, мазнини, кожа, вътрешни органи, изолати, нишесте, сол и подправки. В тях има голямо количество сол, която не се чувства толкова на вкус, защото се добавя декстроза, която маскира соления вкус. В отделна категория попадат т.нар вегетариански пастет от соя, гъби, домати или др. Те са пълни с растителни масла и процентът на мазнини при тях е още по-голям, отколкото при обикновените.
Маргаринът е хидрогенизирно растително масло, обикновено слънчогледово или царевично. Процесът на хидрогениране превръща мазнините от течни в твърди, а в маргарин по правило трябва да се добавят и витамини А, D и Е. В процеса на производство на маргарин възникват трансмазнините, за които е доказано, че влияят на повишаване на нивото на лошия холестерол (LDL) и намаляване на добрия (HDL).
Около 75 процента от майонезата се състои от слънчогледово масло.100 грама майонеза съдържа повече калории, отколкото 100 грама бекон, като от бекон ще получите малко протеини и значително количество витамини. "Light" версиите на майонезата съдържат по-малко мазнини, но продължават да нямат никаква хранителна стойност. Купешката майонеза, на която е посочено, че е направена със зехтин има само 15 процента зехтин, а останалата част е слънчогледово или царевично.
В топеното сирене има около 50 процента сирене, а останалото се дължи на вода, белтъчини, мазнини, различни добавки и сол, която е два пъти повече, отколкото в обикновеното сирене. С процеса на топене се убиват всички пробиотични и други добри бактерии, които имат положително въздействие върху нашия храносмилателен тракт. Накратко, топеното сирене е далеч по-калорично и по-малко здравословно от обикновеното.
Шоколадът е изключителна храна, тъй като съдържа какао, което е пълно с антиоксиданти. Антиоксидантите забавят процеса на стареене на клетките и фитонутриентите, които могат да увеличат притока на кръв към мозъка, защитават кръвоносните съдове, поправят настроението и подобряват концентрацията. Със закон е регламентирано, че продуктите, които не съдържат достатъчен процент какао и не могат да бъдат декларирани като шоколад са вредни и опасни за здравето ни. В тях има повече захари, а вместо какаово масло, най-често се използват хидрогенирани растителни мазнини или палмово масло. Въпреки, че истинският шоколад съдържа около 50 процента захар, поради високия дял на мазнини същото не предизвиква бърза инсулинова реакция в организма. За доброто на организма е хубаво приема на захари да се ограничи, а препоръката е да се консумира шоколад с голям процент какао.
Енергийните напитки съдържат стимуланти като кофеин, таурин и над 10 на сто захари. В тези продукти има значително повече кофеин, отколкото в кафето. Стимулантите повишават кръвното налягане, ускоряват работата на сърцето, влияят на качеството на съня и дехидратират организма. Тяхната комбинация с алкохол е опасна, защото енергийните напитки действат като стимулант, а алкохола като депресант.
Соята съдържа много антинутриенти, както е фитинската киселина, която предотвратява ефективно използване на минерали, като желязо, цинк и магнезий. Въпреки, че соята е богата на протеини, тя съдържа и инхибитор на метаболизма на белтъците. Ако не са добре обработени, нашият организъм няма да успее напълно да се възползва от соевите протеини.